Από μόνη της η έκδοση μιας εγκυκλίου δεν φτάνει…

Της Αθηνάς Τραχήλη

Έστω και καθυστερημένα, μετά από πιέσεις και εύλογες διαμαρτυρίες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου για τον τρόπο σήμανσης των εγχώριων αμνοεριφίων, ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, ο τρόπος σήμανσης θα γίνεται με την χρήση σφραγίδας παραλληλόγραμμου σχήματος μέσα στην οποία θ’ αναγράφεται η λέξη «Ελλάς» ή «Ελληνικής καταγωγής», ώστε ο καταναλωτής να βεβαιώνεται για την ελληνική προέλευση του κρέατος.

Έτσι, ελληνικά κρέατα μπορούν να σημανθούν μόνο όσα έχουν αποκτηθεί από ζώα που έχουν γεννηθεί, έχουν εκτραφεί και έχουν σφαγεί στην Ελλάδα, ύστερα φυσικά απ’ τους προβλεπόμενους κτηνιατρικούς ελέγχους.

Παρ’ όλα αυτά από μόνη της η έκδοση μιας εγκυκλίου δεν αποτρέπει τον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων κρέατος. Ούτε όλα μπορούν να επαφίενται στην υψηλή ευσυνειδησία, στο φιλότιμο και στα κατά κυριολεξία εξοντωτικά ωράρια – ειδικά αυτή την εποχή- των κτηνιάτρων που παντοιοτρόπως προσπαθούν να καλύψουν τα κενά των υποστελεχωμένων Υπηρεσιών.

Κενά για τα οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει δείξει ιδιαίτερη ζέση για την κάλυψη τους, παρά τις προσπάθειες μας.

Αυτονόητο μεν αλλά απολύτως αναγκαίο να υπενθυμίζεται και να επισημαίνεται κάθε φορά που μιλάμε για την προέλευση του κρέατος:

Πρώτον, ο καταναλωτής έχει το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να γνωρίζει την προέλευση του κρέατος που αγοράζει και βάζει στο τραπέζι του. Να βεβαιώνεται για την ελληνική καταγωγή του προϊόντος και άρα την ποιότητα και διατροφική αξία του.

Δεύτερον, η προστασία της αγοράς από τις παράνομες ελληνοποιήσεις είναι ζήτημα που εφάπτεται με την εθνική οικονομία και την προστασία της εγχώριας κτηνοτροφικής παραγωγής. Κρέας που εισάγεται και παρανόμως «λανσάρεται» ως ελληνικό, κατανοεί κανείς την ζημία που προξενεί στην εγχώρια παραγωγή, πέραν φυσικά της παραπλάνησης που συντελείται σε βάρος του καταναλωτή.

Συμπέρασμα: Ενόψει του Πάσχα μια εγκύκλιος δεν φτάνει. Χρειάζεται μια οργανωμένη, επίμονη, καθημερινή και χωρίς εκπτώσεις διενέργεια ελέγχων. Μια εντατική και σε βάθος εποπτεία της αγοράς για την προστασία του καταναλωτή, της τάξης, της νομιμότητας και της εθνικής οικονομίας.

Κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή.    

     


 

   

 

   




 

Διαβάστε επίσης