Το πρώτο ηλεκτρικό μονοθέσιο Formula Student από φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

Παρουσίαση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Μετά την ανακοίνωση της έλευσης της Tesla στην Ελλάδα αποκαλύπτεται ότι πολλοί Έλληνες φοιτητές διαθέτουν την επιστημονική γνώση και την επιθυμία να ασχοληθούν με τον χώρο του αυτοκινήτου.

H ομάδας Formula Student, UoP Racing, και τα ηλεκτρικά μονοθέσια που κατασκεύασε, παρουσιάστηκαν σήμερα στον χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Το πρώτο ηλεκτρικό μονοθέσιο Formula Student με ελληνική τεχνογνωσία εξελίσσει η ομάδα «UoP Racing» των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2001 και έχει ως έδρα το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών.  
Η αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται στην ηλεκτροκίνηση 

Όπως επισημαίνουν οι φοιτητές, «τα τελευταία χρόνια, η  αυτοκινητοβιομηχανία στρέφεται ολοένα και περισσότερο στην ηλεκτροκίνηση,  ως μια μορφή μετακίνησης συνδεδεμένη με την αειφόρο ανάπτυξη. Η τάση αυτή οδηγεί στην αύξηση της ζήτηση για νέους μηχανικούς, οι οποίοι διαθέτουν τόσο γνώση όσο και καινοτόμες ιδέες πάνω στον σχεδιασμό και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων.

Συμβαδίζοντας με τις τάσεις της νέας εποχής για την αυτοκινητοβιομηχανία, και στοχεύοντας στην καλλιέργεια και ανάδειξη νέων ταλέντων εντός των Ελληνικών Πανεπιστημίων, το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ξεκινήσει εδώ και έξι έτη μια πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα προσπάθεια δημιουργίας ηλεκτροκίνητων μονοθεσίων υψηλών επιδόσεων, σχεδιασμένων και κατασκευασμένων αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές, μέσω της ομάδας Formula Student «UoP Racing». 

Καινοτόμος έρευνα και μάθηση μέσα από την πράξη 

Οι διαγωνισμοί Formula Student απευθύνονται σε φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, και ο σκοπός είναι ο σχεδιασμός και κατασκευή μονοθεσίων, λειτουργώντας ως κατηγορία υπό κλίμακα της Formula 1. Δεν περιέχουν μόνο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και «στατικό» κατά το οποίο η ομάδα βαθμολογείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή του μονοθέσιου, το κόστος του, καθώς και την ικανότητα να παρουσιάσει ένα ικανοποιητικό επιχειρηματικό πλάνο για την παραγωγή του. 

Κύριος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η καινοτόμος έρευνα, αλλά κυρίως η μάθηση μέσα από την πράξη. Με τον τρόπο αυτό δίνεται ευκαιρία στα μέλη να γνωρίσουν σε βάθος το αντικείμενο ενασχόλησης τους, αποκτώντας άμεση/έμπρακτη επαφή με ένα ευρύ φάσμα της επιστήμης, συμπληρώνοντας την θεωρητική γνώση τους, και αναπτύσσοντας νέες ιδέες.

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2001 

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2001, όντας πρωτοπόρος τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ασχολούμενη αρχικά με μονοθέσια εφοδιασμένα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. 

Στα τέλη του 2011, η ομάδα πρωτοπόρησε και πάλι, κάνοντας στροφή στην ηλεκτροκίνηση. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής δύο πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, σχεδιασμένα και κατασκευασμένα αποκλειστικά από Έλληνες φοιτητές. 

Πρώτη θέση στο διαγωνισμό Fοrmula Student Czech

Η αρχή έγινε με το UoP4e, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα υψηλών επιδόσεων στην Ελλάδα, με το οποίο το 2014 η ομάδα κατάφερε να αποσπάσει την 1η θέση στον διαγωνισμό Formula Student Czech. Η συνέχεια έγινε με το UoP5e καθώς και την εξελιγμένη εκδοχή του, το UoP5evo, με το οποίο η ομάδα κατέκτησε την 1η θέση μεταξύ ηλεκτροκίνητων μονοθεσίων το καλοκαίρι του 2017 στο διαγωνισμό της Μ. Βρετανίας.

Κύριος καρπός της προσπάθειας αυτής όμως είναι το έμψυχο δυναμικό. Από την δημιουργία της το 2001, περισσότεροι από 200 φοιτητές έχουν συμμετάσχει στην ομάδα, αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες στον σχεδιασμό και κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που τους κατατάσσει μεταξύ μηχανικών υψηλής εξειδίκευσης στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Στόχος του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και  Αυτοματισμού αποτελεί η συνέχιση αυτής της προσπάθειας που στηρίζει επι 17 συναπτά έτη.