Τραγωδία στο Μαϊάμι: Κατέρρευσε πεζογέφυρα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί

Η γέφυρα ήταν υπό κατασκευή και θα δινόταν προς χρήση στις αρχές του 2019

Μία ακόμη μεγάλη τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες σημειώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την κατάρρευση μεγάλης πεζογέφυρας εντός των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, στο Μαϊάμι. 


Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση της πεζογέφυρας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της κομητείαςΝτέιβ Ντάουνι, ενώ εννέα ακόμη άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και έχουν σπεύσει πολλά ασθενοφόρα, καθώς και ειδικά συνεργεία για τον απεγκλωβισμό όσων ατόμων φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί στα χαλάσματα. Ο εκπρόσωπος των αμερικανικών αρχών, ανακοίνωσε ότι στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν πάνω από 100 άτομα. 
Η πεζογέφυρα κατέρρευσε περίπου στις 10:30 το πρωί, τοπική ώρα, ενώ στο πανεπιστήμιο ήταν χιλιάδες σπουδαστές και επισκέπτες.

 

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος και θα αποδοθούν ευθύνες για ενδεχόμενα λάθη.

Η πεζογέφυρα συνδέει τους κοιτώνες του πανεπιστημίου με την πόλη Σουίτγουοτερ. Τοποθετήθηκε το περασμένο Σάββατο πάνω από τον αυτοκινητόδρομο που διαθέτει οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας. Είχε μήκος 53 μέτρα  και δεν είχε ανοίξει ακόμη για το κοινό. Οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου αυτήν την περίοδο έχουν διακοπές από τα μαθήματά τους, από τις 12 μέχρι τις 17 Μαρτίου.



Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, πολλά αυτοκίνητα έχουν καταπλακωθεί, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των εργατών που ήταν στο σημείο τη δραματική στιγμή της κατάρρευσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 8 αυτοκίνητα έχουν καταπλακωθεί από τα χαλάσματα της πεζογέφυρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά Μέσα, η πεζογέφυρα ζύγιζε 950 τόνους και το κόστος κατασκευής της άγγιζε τα 15 εκατ. δολάρια. Στην παρούσα φάση, άγνωστα παραμένουν και τα αίτια της κατάρρευσης. Η ειρωνεία είναι, ότι η πεζογέφυρα είχε σχεδιαστεί με προδιαγραφές να αντέχει σε ανέμους και καιρικές συνθήκες επιπέδου τυφώνα 5!

Το τμήμα που κατέρρευσε, ήταν προκάτ και είχε μεταφερθεί στο σημείο, με ειδικά μηχανήματα, στις 10 Μαρτίου, δηλαδή μόλις το περασμένο Σάββατο.

Αναφορά στο θέμα της πεζογέφυρας έκανε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, λέγοντας ότι η αμερικανική πολιτεία θα προσφέρει «όλα τα μέσα που απαιτούνται» για την επιχείρηση διάσωσης στις τοπικές αρχές.