Αποκαλύφθηκε σπείρα αρχαιοκαπήλων-“Χτύπησε” και στην Αιτωλοακαρνανία

Από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο του 2017 δρούσε ένα πολυμελές κύκλωμα αρχαιοκαπήλων που έκαναν συστηματικά λαθροανασκαφές σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό να ξεπουλήσουν τα πολύτιμα ευρήματά τους. Στο διάστημα αυτό, φέρονται να ανέσκαψαν παράνομα περιοχές σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Δράμα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία και Καρδίτσα.

Η δράση του κυκλώματος αποκαλύφθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και, σε ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν ταυτόχρονα σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας, συνελήφθησαν επτά Έλληνες ηλικίας 14 ως 64 χρόνων -μεταξύ των οποίων  ένας 59χρονος που έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για αρχαιοκαπηλία- και δύο Αλβανοί ηλικίας 41 και 47 χρόνων. Ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται ακόμη έξι Έλληνες, πέντε άνδρες άνδρες ηλικίας 43 ως 67 ετών και μία 58χρονη γυναίκα.

 Χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις και συνθηματικές εκφράσεις 

Το κύκλωμα, που διέθετε ιεραρχική δομή και εσωτερική διάρθρωση, χρησιμοποιούσε πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις και συνθηματικές εκφράσεις με ειδικό κώδικα για να μην εντοπίζονται από τους αστυνομικούς. Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια, αποθήκες, οχήματα και υπαίθριους χώρους ή χωράφια, κατασχέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλων, τρεις βυζαντινές εκκλησιαστικές εικόνες η προέλευση των οποίων ερευνάται, δύο ζυγαριές, ένα εγχειρίδιο και 1.000 ευρώ, ενώ στο σπίτι του 53χρονου στην Καλαμάτα κατασχέθηκαν 17,3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβη και σε αυτό του 45χρονου στις Αχαρνές Αττικής ένα κυνηγετικό όπλο που κατείχε παράνομα.
Σε βάρος των μελών της σπείρας, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα κατά περίπτωση για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα, με την οποία οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.