Ι. Φωτήλας: Κατεβάζει ρολά το Νοσοκομείο Ληξουρίου

με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ!

Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ληξουρίου αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου και ο Αν. Τομεάρχης Υγείας Ιάσονας Φωτήλας.

Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί παρά μόνο μία(!) Κλινική, η Παθολογική. Προσώρας. Γιατί μέσα στο 2018 συνταξιοδοτούνται ΚΑΙ οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι…Ο τελευταίος χειρουργός του Νοσοκομείου μετακινήθηκε για να καλύψει ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου και επισκέπτεται το Ληξούρι μία φορά την εβδομάδα. Τα εργαστήρια λειτουργούν περιστασιακά. Τα άτομα που απαρτίζουν το νοσηλευτικό προσωπικό είναι έξι, ενώ νυκτερινές βάρδιες είναι σε θέση να κάνουν τα πέντε, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες. Όλο το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δύο διοικητικούς υπαλλήλους και κανένα τραπεζοκόμο. Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η παρατεινόμενη δυστοκία του Υπουργείου Υγείας στην απεμπλοκή και αξιοποίηση της δωρεάς από την Περιφέρεια Αττικής προς το Νοσοκομείο, ύψους 1,6 εκ ευρώ. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός ποια είναι επιτέλους η θέση της κυβέρνησης για την τύχη του Νοσοκομείου – ΚΥ Ληξουρίου και εάν θα αξιοποιηθεί η δωρεά της Περιφέρειας Αττικής.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Κατεβάζει ρολά το Νοσοκομείο Ληξουρίου με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Μετά το θέμα του Νοσοκομείου του Αργοστολίου είναι ανάγκη να έρθει στη Βουλή η αγωνία και η αγανάκτηση των κατοίκων του Ληξουρίου που βλέπουν το Νοσοκομείο τους, το ιστορικό «Μαντζαβινάτειο», να παρακμάζει και να αργοσβήνει, καταγγέλλοντας, σε όλους τους τόνους, το διαδραματιζόμενο με ευθύνη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Άπειρες οι σχετικές καταγγελίες του «Συλλόγου Φίλων Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου», της «Κίνησης Πολιτών Ληξουρίου – Παλικής», του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης κτλ.

Στην πρόσφατη επίσκεψη (14/2/2018) κλιμακίου του Τομέα Υγείας με επικεφαλή τον Τομεάρχη Υγείας Βασίλη Οικονόμου στο Νοσοκομείο – ΚΥ Ληξουρίου επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες των κατοίκων.

Καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού δεν έγινε τα τελευταία τρία χρόνια. Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί παρά μόνο μία(!) Κλινική, η Παθολογική. Προσώρας. Γιατί μέσα στο 2018 συνταξιοδοτούνται ΚΑΙ οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι…

Ο τελευταίος χειρουργός του Νοσοκομείου μετακινήθηκε για να καλύψει ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου και επισκέπτεται το Ληξούρι μία φορά την εβδομάδα. Τα εργαστήρια λειτουργούν περιστασιακά (ένας εναπομείνας ακτινολόγος –ένας συνταξιοδοτήθηκε μέσα στο 2017). Τα άτομα που απαρτίζουν το νοσηλευτικό προσωπικό είναι έξι, ενώ νυκτερινές βάρδιες είναι σε θέση να κάνουν τα πέντε. Άρα οι βάρδιες ΔΕΝ καλύπτονται. Όλο το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δύο διοικητικούς υπαλλήλους και κανένα τραπεζοκόμο (επικουρεί το Ίδρυμα Μαντζαβινάτου ακόμα και στην τραπεζοκομία).

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί η παρατεινόμενη δυστοκία του Υπουργείου Υγείας στην απεμπλοκή και αξιοποίηση της δωρεάς από την Περιφέρεια Αττικής προς το Νοσοκομείο, ύψους 1,6 εκ ευρώ.

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Ποια είναι επιτέλους η θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την τύχη του Νοσοκομείου – ΚΥ Ληξουρίου; Σκοπεύετε, έστω και την εσχάτη ώρα, να παρουσιάσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση, την αξιοπρεπή λειτουργία και την ενδυνάμωση του Νοσοκομείου στο Ληξούρι; Γιατί επιμένετε στην τακτική της σιωπηρής εγκατάλειψης και της σταδιακής παρακμής του, εμπαίζοντας τους κατοίκους του Ληξουρίου και αγνοώντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους;
Θα αξιοποιήσετε επιτέλους τη δωρεά της Περιφέρειας Αττικής  ύψους 1,6 εκ ευρώ ή θα αφήσετε τα χρήματα αυτά να χαθούν, συντελώντας έτσι στη πλήρη απαξίωση του Νοσοκομείου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Βασίλειος Οικονόμου                                   Επικρατείας

Ιάσονας Φωτήλας                                         Αχαΐας