«Μάχη» ζωής για τη μικρή Μαρία

γεννήθηκε με ηπατική κίρρωση

Γεννήθηκε με ηπατική κίρρωση τελικού σταδίου και όλοι πίστευαν ότι δε θα καταφέρει. Όμως η μικρή Μαρία Χριστοδουλοπούλου, που σε λίγους μήνες κλείνει τα 5 της χρόνια, τους έχει διαψεύσει όλους. Είναι μια μεγάλη μαχήτρια, που προσπαθεί να βγει νικήτρια και στην 2η ευκαιρία που της δόθηκε για τη ζωή, όταν στις αρχές του έτους, μεταμοσχεύθηκε, στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Ospedale Pediatrico Bambino Gesu της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή που η Μαρία, δίνει τη δική της μάχη, στο κρεβάτι της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ιταλικού Νοσοκομείου, οι γονείς της Βαλάντης και Ελένη, που έχουν συνοδεύσει τη μικρή στην Ιταλία, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς τα εισοδήματα της οικογένειας είναι μηδενικά και η οικονομική βοήθεια που τους δόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, δεν ήταν αρκετή για να καλύψουν τα έξοδά τους, αφού βρίσκονται στην Ιταλία από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακόμα μεγαλύτερο αγώνα όμως κάνουν οι παππούδες της μικρής Μαρίας, Δημήτρης και Βασιλική, που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των τριών αδελφών της, εδώ στον Πύργο. Ο Παναγιώτης είναι 3 ετών, η Χριστίνα 1,5 και ο Δημήτρης μόλις 5 μηνών. Δεν «γνώρισε» την αγκαλιά και τα χάδια της μαμάς του, αφού αμέσως μόλις γεννήθηκε, η μητέρα του έφυγε για την Ιταλία. Γι’ αυτό και κάνουν έκκληση βοήθειας σε όποιον μπορεί να βοηθήσει με κάποιο τρόπο.

Πέντε χρόνια στα Νοσοκομεία

Από την ημέρα που γεννήθηκε η Μαρία, η οικογένειά της, παρά τις δυσκολίες, δεν σταμάτησε ούτε για μια στιγμή να «τρέχει» στους γιατρούς, προκειμένου να την βοηθήσει. Από τον Πύργο, στην Πάτρα και από την Πάτρα στην Αθήνα. Οι μέρες που περνούσαν μέσα στα Νοσοκομεία, ήταν περισσότερες από αυτές που περνούσε αμέριμνη στο σπίτι.

Από το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»  όπου νοσηλεύτηκε όλο το καλοκαίρι, με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή της στο Ιταλικό Νοσοκομείο, το οποίο είναι εξειδικευμένο στις μεταμοσχεύσεις παιδιών. Η διακομιδή έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017 με στρατιωτικό αεροπλάνο – λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της μικρής – συνοδεία των γονιών της.  Από τότε μέχρι και τις αρχές Ιανουαρίου – οπότε και έγινε η μεταμόσχευση – βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ, όπου και νοσηλεύεται ακόμα, λόγω νέων επιπλοκών στο αναπνευστικό της σύστημα, μετά τη μεταμόσχευση.

Από το πρωί μέχρι το βράδυ στον δρόμο

Η δαπάνη για τη νοσηλεία της Μαρίας, έχει καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ), ο οποίος είχε χορηγήσει στους γονείς και το ποσό των 2.400 ευρώ για την κάλυψη των προσωπικών τους εξόδων (διαμονής και διατροφής) για ένα μήνα. Οι γονείς, με πολύ καλή διαχείριση, κατάφεραν με αυτά τα χρήματα να καλύψουν τα έξοδα δυο και πλέον μηνών, αλλά από τον Νοέμβρη και έπειτα, δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στην τσέπη τους. «Περνούν δύσκολα», λέει Ηλείος που επέστρεψε από την Ιταλία, και γνώρισε το ζευγάρι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και του δικού του παιδιού στο ίδιο Νοσοκομείο.

Με τη βοήθεια του μεταφραστή του Νοσοκομείου, εξασφαλίστηκε η διανυκτέρευσή τους σε έναν ξενώνα αλλά και ένα γεύμα την ημέρα. Από το πρωί μέχρι το βράδυ όμως, είναι αναγκασμένοι να περνούν την ημέρα στο δρόμο και – όπως εξηγεί στην εφημ. «Πατρίς»  – ο παππούς της μικρής Μαρίας, Δημήτρης – τον τελευταίο καιρό η ζωή τους είναι δύσκολη, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα και της αδυναμίας να αγοράσουν κάτι να φάνε, καθώς το ένα γεύμα που τους προσφέρεται από τις καλόγριες του Νοσοκομείου (σ.σ κοντά στο Βατικανό), δεν είναι αρκετό για να σταθούν όρθιοι και να παραμένουν γεροί. Επίσης, λόγω της συγκεκριμένης ώρας που οφείλουν να επιστρέψουν στον ξενώνα για διανυκτέρευση, χάνουν το 2ο επισκεπτήριο της ημέρας στο Νοσοκομείο.

Ο ρόλος του Χαμόγελου του Παιδιού

Ο ρόλος του Χαμόγελου του Παιδιού στον Πύργο – οι άνθρωποι του οποίου επιβεβαίωσαν στην εφημ. «Πατρίς» τον «Γολγοθά» της οικογένειας –  για την σωτηρία της Μαρίας, ήταν καταλυτικός. Ήταν αυτοί που κατηύθυναν την οικογένεια στη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών θεμάτων που αφορούν στην εξασφάλιση της νοσηλευτικής δαπάνης, αλλά και στην φιλοξενία τους – μετέπειτα – στον ξενώνα της Ιταλίας. Και είναι αυτοί που, στηρίζουν και τους παππούδες για τη φροντίδα των τριών παιδιών που έχει αφήσει το ζευγάρι πίσω, προσφέροντας τρόφιμα, γάλα, πάνες – όταν υπάρχουν – σε εβδομαδιαία βάση. Και είναι αυτοί που – και πάλι – φροντίζουν, για την έγκριση από τον ΕΟΠΥΥ της νέας δαπάνης για την κάλυψη των νοσηλίων της Μαρίας, αφού έχει παραταθεί η παραμονή της στο Ιταλικό νοσοκομείο.

«Ζητάμε μια μικρή βοήθεια»

«Εγώ μόνιμη δουλειά δεν έχω. Με τα παλιοσίδερα ζω. Κι αν βρεθεί μεροκάματο και πάρω 10-15 ευρώ, αγοράζω φαγητό για τα εγγόνια μου. Το Χαμόγελο του Παιδιού μας βοηθάει όσο μπορεί, και τους ευχαριστούμε πολύ, γιατί μας βοήθησαν και για να πάει το παιδί στην Ιταλία, αλλά δεν τα βγάζουμε πέρα», λέει ο κ. Δημήτρης, και ζητάει από τους αναγνώστες της εφημ. «Πατρίς», αν μπορούν να βοηθήσουν την οικογένεια σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο. «Εμείς χρήματα δε θέλουμε, μόνο τρόφιμα και πάνες αν υπάρχουν για τα παιδιά. Κι αν μπορεί κάποιος, να στείλει στα παιδιά μου λίγα χρήματα για  να μην πεινάνε και γυρίζουν στους δρόμους και στην παγωνιά», λέει ο κ. Δημήτρης, ελπίζοντας ότι η Μαρία θα γίνει σύντομα καλά και θα επιστρέψει στον Πύργο και στα αδελφάκια της που την περιμένουν με λαχτάρα.

Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν οικονομικά την οικογένεια, μπορούν να το κάνουν με κατάθεση στην Τράπεζα Πειραιώς στον λογαριασμό (ΙΒΑΝ – GR84 0171 3300 0063 3010 1707 816) στο όνομα Βαλάντης Χριστοδουλόπουλος.

Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα για την οικογένεια και τα τρία αδελφάκια της Μαρίας, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον κ. Δημήτρη στο τηλέφωνο 6955256286.