Τι πρέπει να κάνετε για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας

Οι λέξεις είναι το θεμέλιο της κατανόησης και της επικοινωνίας. Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διευρύνει το λεξιλόγιό του;

Αρχικά, ξεχάστε το «μωρουδιστίκο» λεξιλόγιο και μιλήστε στα παιδιά όπως θα μιλούσατε σε έναν ενήλικα.

Με την επανάληψη δίνοντας πάντα εξηγήσεις, τα παιδιά θα μάθουν να χρησιμοποιούν τις λέξεις που εμείς χρησιμοποιούμε.

Συζητήστε με το παιδί σας

Κάντε διάλογο μαζί του δίνοντας έμφαση στις λεπτομέρειες και ρωτώντας το ποιες είναι οι προτιμήσεις του δίνοντας παραδείγματα (π.χ. Σου αρέσει η πιπεριά στη σαλάτα;). Ζητήστε να μάθετε γιατί ζωγράφισε το κάστρο με μπλε κι όχι με μαύρο. Τα παιδιά απορροφούν και καταγράψουν τις νέες λέξεις που χρησιμοποιείτε βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ικανότητά τους στο λόγο.

Παίξτε μαζί τους

Παίζοντας παρέα θα το εξοικειώσετε με τα χρώματα, τα ζώα, τα σχήματα και τα αντικείμενα.

Ακόμα μπορείτε να επεκτείνετε τις μικρές προτάσεις του παιδιού, προσθέτοντας νέες λέξεις και απλές έννοιες.

Πρέπει να έχετε υπομονή

Δείξτε υπομονή αφήνοντας να ολοκληρώσει τη φράση του χωρίς να το διακόψετε αλλά και ούτε να το διορθώσετε. Κι αν ένα άλλο παιδάκι στην ίδια ηλικία έχει πλουσιότερο λεξιλόγιο από το δικό σας δεν πειράζει. Δεν κάνετε διαγωνισμό λεξιλογίου. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ξεχωριστό ρυθμό.

Πηγή: baby.gr

Τραγωδία στην Αχαΐα: 48χρονος κατέρρευσε στο κυνήγι μπροστά στα μάτια του πατέρα του

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Διάρρηξη σε σπίτι γνωστού Πατρινού με μεγάλη λεία – Αφαίρεσαν μέχρι και συλλεκτική πένα με την υπογραφή του Τζον Κένεντι!

Αχαΐα: Την λήστεψαν οι συγγενείς, την βίασε ο ξάδελφος!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βαρύ χτύπημα της Ασφάλειας Πάτρας σε συμμορία απατεώνων-Απέσπασαν πάνω από 120.000 ευρώ-Συνελήφθη γυναίκα, “στο κόλπο” και ενεχυροδανειστήρια της πόλης

Πάτρα: Νταλίκα διέλυσε βανάκι πάνω σε μάντρα! ΦΩΤΟ

Πάτρα: 46χρονος κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του και κατέληξε

Πάτρα: Αρνήθηκαν τις κατηγορίες αναισθησιολόγος και νοσηλευτής για τον θάνατο της 27χρονης Δώρας

Πάτρα: Άμεση σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ του επίδοξου ληστή του μίνι μάρκετ