Ν.Δ.: Πώς αποφάσισε να παραμείνει στην Επιτροπή για τη Novartis

Ένα βήμα πριν από την αποχώρηση από τη σημερινή κιόλας συνεδρίαση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis, έφτασε η Νέα Δημοκρατία. Η απόφαση για την παραμονή μέχρι νεωτέρας όπως πρώτο αποκάλυψε το parapolitika.gr ελήφθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή κι αφού προηγουμένως υπήρξε έντονο παρασκήνιο και προσωπική ενημέρωση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι διεργασίες άρχισαν να τρέχουν μετά από τη δευτερολογία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου ο οποίος κατά τη Ν.Δ επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας , η επιτροπή να περιοριστεί σε θέματα αρμοδιότητας και να μην μπει στην ουσιαστική διερεύνηση των κατηγοριών. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης αντέδρασε έντονα και στη δική του δευτερολογία απαίτησε από την πλειοψηφία να υπάρξει απόφαση για τονοδικό άξονα που θα ακολουθήσει η επιτροπή. Λίγη ώρα αργότερα η αποχώρηση του ΚΚΕ με την κατηγορία ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται την κλήση όλων των εμπλεκομένων και των προστατευομένων μαρτύρων άνοιξε τον δρόμο στη Νέα Δημοκρατία.

Αμέσως άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή και των γραφείων του κόμματος στην Πειραιώς. Τα κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά. Ο Γιώργος Γεωργαντάς της Ν.Δ ανέλαβε να μεταφέρει τα όσα γίνονταν στην αίθουσα αλλά και την άποψη των βουλευτών πως η Ν.Δ δεν πρέπει να νομιμοποιήσει την “κυβερνητική σκευωρία”.Ο βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ βγήκε σχεδόν τρέχοντας από την αίθουσα και επικοινώνησε τηλεφωνικά με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μεταφέροντας την άποψη του εισηγητή Μάκη Βορίδη αλλά και των υπολοίπων “γαλάζιων” μελών (Σταμάτης, Παναγιωτόπουλος, Μηταράκης) ο Γεωργαντάς υποστήριξε ότι αν η πλειοψηφία δεν δεσμευτεί να κληθούν οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και όποιος άλλος κριθεί ότι μπορεί να διαφωτίσει την υπόθεση, η Ν.Δ πρέπει να αποχωρήσει. “ Αν δεν δεσμευθούν ότι θα κληθούν οι μάρτυρες, τι να καθίσουμε να κάνουμε;” ακούστηκε να λέει δυνατά ο Γεωργαντάς. Επεσήμανε μάλιστα στον συνομιλήτή του ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί άμεσα καθώς η συνεδρίαση όδευε προς τη λήξη της. Το τηλεφώνημα ολοκληρώθηκε , ο Γεωργαντάς επέστρεψε στη θέση του περιμένοντας νέο τηλεφώνημα και αφού θα είχε υπάρξει ενημέρωση του Προέδρου. Λίγη ώρα αργότερα βγήκε ξανά από την αίθουσα 151 του πρώτου ορόφου της Βουλής . Το κόμμα είχε συμφωνήσει με την άποψη των βουλευτών και η σαφής οδηγία ήταν πως αν η κυβερνητική πλειοψηφία κατέληγε σε οριστικοποίηση προγράμματος εργασιών χωρίς κλήτευση των τριών προστατευομένων, οι βουλευτές να αποχωρούσαν από τη σημερινή κιόλας συνεδρίαση.

 
Ο έμπειρος Πρόεδρος της Επιτροπής Θεόδωρος Δρίτσας ο οποίος είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε και θέλοντας να αποφύγει δεύτερη αποχώρηση κόμματος, πρότεινε να μη ληφθεί οριστική απόφαση για τον προγραμματισμό στη σημερινή συνεδρίαση και το ζήτημα να παραπεμφθεί για την προσεχή εβδομάδα. Η πλειοψηφία συμφώνησε και κάπως έτσι η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να παραμείνει στις εργασίες , μέχρι νεωτέρας η οποία όπως φαίνεται δεν θα αργήσει πολύ. 

parapolitika

 

Διαβάστε επίσης