Πάτρα: Από 15 έως 20 γυναίκες θύματα κακοποίησης κάθε μήνα - Σοκάρουν τα στοιχεία

Σοκάρει ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, κυρίως μέσα στην οικογένειά τους, στην Πάτρα.

Από 15-20 γυναίκες, μηνιαίως, χτυπούν την πόρτα του Συμβουλευτικού Κέντρου για να ζητήσουν βοήθεια, συμπαράσταση και στήριξη.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών η σημερινή και δυστυχώς, υπάρχουν γυναίκες που βιώνουν κάθε μορφής κακοποίηση από το ανδρικό φύλλο.

«Πρόκειται για γυναίκες κακοποιημένες, οι οποίες έχουν υποστεί είτε σωματική, είτε ψυχολογική, είτε λεκτική, είτε σεξουαλική βία, κυρίως ενδοοικογενειακή ή από τον σύντροφό τους, ενώ έχουμε περιστατικά γυναικών που έχουν δεχθεί βία και από τα παιδιά τους» ανέφερε στην «Π.Γ.» η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Πάτρας, Σίσσυ Φλωροπούλου, σκιαγραφώντας τις σοβαρές διαστάσεις που έχει το πρόβλημα της γυναικείας κακοποίησης.

Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή κατηγορία, η κυρία Φλωροπούλου μας είπε πως «δεχόμαστε γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών και έχουμε παράσχει τις υπηρεσίας μας σε γυναίκα 72 ετών. Ωστόσο, η πλειοψηφία των περιστατικών κυμαίνεται στην ηλικιακή ομάδα από 30 – 50 ετών».

Στο ερώτημα εάν στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί η κυρία Φλωροπούλου απάντησε ως εξής: «Θεωρώ πως η οικονομική κρίση έχει συμβάλλει ώστε οι γυναίκες να μην κρύβουν το πρόβλημα αλλά να το εκφράζουν πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν, οπότε θεωρείτο υγιές όταν δεν υπήρχαν χρήματα να υπάρχει ένταση στο σπίτι και ξέσπασμα βίας. Πλέον, αναγνωρίζεται και οι γυναίκες ζητούν στήριξη και βοήθεια».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας (στο οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες τους ένας σύμβουλος υποδοχής, μια κοινωνική λειτουργός, δύο νομικοί, μια ψυχολόγος και μια σύμβουλος εργασίας) εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020.

ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής/διοικητικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό/-ή λειτουργό, νομικό).

Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε:

ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση
ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου)
εργασιακή συμβουλευτική
νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.
συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Πάτρας δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα:

ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία
βιασμό ή απόπειρα βιασμού
σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.

Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).

ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Τέλος, να αναφερθεί πως το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ και προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).

Στην χώρα μας λειτουργούν 39 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ.

Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο: Κανακάρη 101β, 3ος όροφος (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 π.μ.-4μ.μ.). Τηλ.: 2610 620059/fax: 2610 620059 / E-mail: [email protected]

Πηγή: gnomip.gr