Δυτική Ελλάδα: Ενημέρωση για την ιλαρά - Τι πρέπει να αποφεύγετε - Πώς να προφυλάσσεστε

ανακοίνωση περιφέρειας

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  με γνώμονα την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την ενημέρωση του κοινού , μετά τα  τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ , καθώς έχουν καταγραφεί 1691 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έως τις 22/02/18, στην πλειονότητά τους πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας ( κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας 25-44 ετών) που ήταν ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι έναντι του ιού της ιλαράς, ενημερώνει τους πολίτες για την ασθένεια παραθέτοντας τα ακόλουθα στοιχεία:

Η ιλαρά είναι λοιμώδης νόσος  ιογενούς αιτιολογίας, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά τους χειμερινούς μήνες και την άνοιξη.

Ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό από το αναπνευστικό σύστημα και εγκαθίσταται στον αναπνευστικό βλεννογόνο και τους λεμφαδένες όπου και πολλαπλασιάζεται.

Με το φτέρνισμα ή το βήχα, τα σταγονίδια διασπείρονται μέσω του αέρα και μπορούν να επιμολύνουν άλλα άτομα ή επιφάνειες, παραμένοντας μολυσματικά για διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών.

Η ιλαρά χαρακτηρίζεται ως πολύ μεταδοτική νόσος.

Τα άτομα που νοσούν μεταδίδουν την νόσο περίπου 4 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος έως και 4 ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος . 

Σε κοινόχρηστους χώρους να αποφεύγονται συνθήκες συγχρωτισμού και να προβλέπεται ο κατάλληλος εξαερισμός.

Σε περίπτωση  εμπύρετης νόσου, με έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, πταρμό), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία. θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε εξέταση από τον θεράποντα ιατρό τους. 

Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για εντοπισμό της πηγής μόλυνσης και αναζήτηση άλλων πιθανών κρουσμάτων στο ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς. Οι στενές επαφές από το οικογενειακό, εργασιακό, σχολικό, κοινωνικό περιβάλλον, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα πρέπει να διερευνώνται σε όλη την περίοδο μεταδοτικότητας της νόσου.

Καραντίνα πρακτικά δεν εφαρμόζεται.

Ταυτόχρονη απολύμανση δεν εφαρμόζεται.

 

Διαβάστε επίσης