300 γιατροί από την Αχαία, εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis

Τριακόσιοι περίπου γιατροί από την Αχαϊα φέρονται ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Novartis σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε πως έχει ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, μιλώντας στον Max Fm.

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και είναι βέβαιο πως εκτός από τους πολιτικούς και αρκετοί γιατροί στην Πάτρα… καρδιοχτυπούν! Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία (έπειτα από συγκριτικούς υπολογισμούς επί τιμών μονάδων σκευασμάτων κ.λπ.) που συλλέγουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, η ζημιά του Δημοσίου από την υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis εκτιμάται ότι είναι «πολλαπλάσια» από την αρχικώς εκτιμηθείσα, η οποία άγγιζε περίπου τα 3 δισ. ευρώ.

Η αύξηση της ζημιάς φέρεται να σχετίζεται με τις ανατιμήσεις νοσοκομειακών, κυρίως, φαρμάκων και προς το παρόν προσδιορίζεται ως «ζημιά του ΕΟΠΥΥ».

Παράλληλα, μία νέα λίστα με γιατρούς (του Δημοσίου και ιδιώτες) που ελέγχονται για δωροδοκία από τη φαρμακοβιομηχανία με ποσά από 1.000 έως και 5.000 ευρώ, έρχεται να προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα. Η νέα λίστα, με περίπου 300 ονόματα γιατρών, βρίσκεται ήδη στα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών και αφορά δωροδοκίες κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017.

Η νέα λίστα φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται σε υλικό που κατέσχεσαν οι εισαγγελείς κατά τη διάρκεια εφόδου τους στα γραφεία της Novartis. Έτσι, πλέον, η συνολική λίστα αριθμεί σχεδόν 4.300 ονόματα γιατρών που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση. Η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία, καθώς η έρευνα που αφορά δωροδοκίες σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Τέλος, οι εισαγγελείς Διαφθοράς πρόκειται να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων. Μάλιστα, ένας από τους τρεις μάρτυρες υπό προστασία φέρεται να έχει ήδη δώσει νέα κατάθεση και να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.

ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: Να ελεγχθούμε

«Με αφορμή την πληθώρα δημοσιευμάτων για εμπλοκή ιατρών στο σκάνδαλο Novartis, οφείλουμε να καταθέσουμε την κατηγορηματική καταδίκη των φαινομένων διαφθοράς και κατευθυνόμενης συνταγογράφησης που ανιχνεύονται στον χώρο της υγείας» δήλωσε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου και πρόσθεσε:

«Ως Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, είμαστε στη διάθεση των αρχών για τη διαλεύκανση υποθέσεων και απόδοση πειθαρχικών ποινών, εφόσον υπάρξουν τεκμηριωμένες αποδείξεις ύπαρξης οικονομικών και άλλων μη νόμιμων συναλλαγών ιατρών με φαρμακευτικές εταιρείες. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία επίσημη γνωστοποίηση από τις αρμόδιες αρχές» και προσθέτει: « Αυτό που δεν θα είναι ανεκτό, είναι η δημιουργία ψευδών εντυπώσεων που αποτελούν αφορμές σπίλωσης όλου του ιατρικού κόσμου. Φαινόμενα διαπλοκής τέτοιου βεληνεκούς δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των ιατρών, που δίνουν καθημερινά μάχες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές».

Η κ. Μαστοράκου διευκρινίζει ότι η συμμετοχή γιατρών σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ή συνέδρια μέσω επιχορηγήσεων από φαρμακευτικές εταιρείες αποτελεί καθόλα νόμιμη πρακτική διεθνώς. Στη χώρα μας ρυθμίζεται από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις υπό την εποπτεία του ΕΟΦ.

 

 

Διαβάστε επίσης