Νέα στοιχεία στη Βουλή για την υπόθεση Novartis

Την προσεχή εβδομάδα


Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν την προσεχή εβδομάδα από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη στοιχεία που συνδέονται με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», το υλικό αυτό προέρχεται από κατασχέσεις που έχουν γίνει στα γραφεία της εταιρείας, συνιστώντας τμήμα μόνο του όγκου εγγράφων και σκληρών δίσκων που κρατάει στα χέρια της η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και τα οποία αποστέλλονται σταδιακά από την Κρατική Ασφάλεια Αθηνών στην κυρία Τουλουπάκη και στους επίκουρους εισαγγελείς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη προς αξιοποίηση.

Στα γραφεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς κινητικότητα - λένε γνώστες - θα παρατηρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα και ως προς την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που χαρακτηρίζεται ως συγκοινωνούν δοχείο της Novartis, καθώς αναμένεται να φθάσει το πρώτο από τα πολυαναμενόμενα, συνολικά δέκα, πορίσματα που υπογράφει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και αφορά δημοσίους υπαλλήλους.

Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Novartis κινείται σε δαιδαλώδη μονοπάτια, μετά και την απόφαση της εταιρείας να αποστείλει - ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα - χιλιάδες ονόματα γιατρών, συμβούλων, συνεργατών, παρόχων υπηρεσιών από το αρχείο της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να συνδράμει την έρευνα του FBI και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το σκάνδαλο.
Τα προσωπικά δεδομένα

Χιλιάδες προσωπικά δεδομένα των ιατρών που υπήρξαν με οιονδήποτε (όχι κατ' ανάγκην παράνομο) τρόπο συνεργάτες της θα αρχίσουν - από τις 12 Μαρτίου - να ταξιδεύουν από τη Μεταμόρφωση, έδρα της Novartis Hellas, ως την Oυάσιγκτον, όπου θα επιχειρηθεί - όπως λέγεται - διασταύρωση με τα στοιχεία που έχουν παράσχει οι εκεί τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες. 

Κλιμάκιο στην Αθήνα

Πηγές εξηγούν στο «Βήμα» ότι η αποστολή στοιχείων-προσωπικών δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας που διέπει τη Novartis: δίνοντας «γη και ύδωρ» στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τις αμερικανικές Αρχές, επιδιώκει να έχει την ευνοϊκότερη δυνατή μεταχείριση κατά την έκβαση της υπόθεσης, τόσο στο ποινικό όσο και στο αστικό της σκέλος. Να σημειωθεί ότι η Novartis Hellas δεν έχει αρνηθεί να ικανοποιήσει σχετικά αιτήματα και της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η στιγμή κατά την οποία θα βρεθεί ενώπιόν της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πάντως ότι η συμβολή της εταιρείας στην όλη έρευνα δεν περιορίζεται στην πειθήνια εκτέλεση αιτημάτων του FBI. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο της αμερικανικής δικηγορικής εταιρείας που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της Novartis ενώπιον των Αρχών στις ΗΠΑ, της Cravath, Swaine & Moore, το οποίο συλλέγει στοιχεία για την υπόθεση διενεργώντας σειρά επαφών με εργαζομένους και μη στην εταιρεία. Η έρευνα της Cravath, Swaine & Moore θεωρείται μάλιστα ανεξάρτητη από τη διαδικασία της εκπροσώπησης της Novartis ενώπιον των ελληνικών Αρχών, την οποία και έχουν αναλάβει δύο (ημεδαπά) γνωστά δικηγορικά γραφεία.

Πηγή: in.gr

Διαβάστε επίσης