Στο φως άγνωστο έργο του Σαλβαντόρ Νταλί

Ένα άγνωστο έργο του Σαλβαντόρ Νταλί έρχεται, για πρώτη φορά, στο φως της δημοσιότητας. Ο «χαμένος» πίνακας του σουρεαλιστή ζωγράφου, ανακαλύφθηκε σε ιδιωτική συλλογή, όπου στεγαζόταν για περισσότερα από 75 χρόνια.   Το άγνωστο έργο του Νταλί, εκτίθεται στην γκαλερί «Heather James Fine Art» στη Νέα Υόρκη.  
Ο μελετητής του Νταλί Nicolas Descharnes, σε συνέντευξή του στο Artnet, επιβεβαίωσε ότι ο πίνακας είναι αυθεντικός.   ’Έπειτα  από σειρά ελέγχων, με υπέρυθρες ακτίνες, ανάλυση υπογραφών και χρωμάτων και έρευνα στο αρχειακό υλικό, ο Descharnes κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο πίνακας είναι πλαστογραφία.  

Θεωρείται ότι ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε τους πρώτους μήνες που ο Νταλί ζούσε στην Ισπανία, το 1932.  Η ανάλυση των υλικών χρονολογεί το χρώμα που χρησιμοποιήθηκε στο 1932, καθώς και η κατασκευή του πλαισίου του πίνακα στην Ισπανία το επιβεβαιώνει.   «Στην πλαστογραφία, πάντα υπάρχει ένα λάθος που μπορείς να εντοπίσεις κάπου. Αυτό δεν έχει κανένα» αναφέρει ο Descharnes.   Ο μελετητής είχε, επίσης, πιστοποιήσει την αυθεντικότητα ενός άλλου πίνακα του Νταλί, με τίτλο «The Intrauterine Birth of Salvador Dalí» (1921), ο οποίος ήταν το πρώτο σουρεαλιστικό του έργο.   Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την αυθεντικότητά του, είναι ότι φέρει την υπογραφή «Gala Salvador Dalí», καθώς αυτός ήταν ο τρόπος να αποτίσει φόρο τιμής ο διάσημος ζωγράφος στη μούσα του και σύζυγό του, γνωστή με το όνομα Gala.

Ο πίνακας φαίνεται να είναι εμπνευσμένος από ένα εξωτερικό παράθυρο από το Port Lligat της Ισπανίας, το σπίτι στο οποίο ο Dalí και η Gala έζησαν από το 1932 ως το 1982.   Το συγκεκριμένο σπίτι είναι πλέον Μουσείο και είναι ανοιχτό στο κοινό.  

 Δύο πίνακες που πουλήθηκαν σε κόμισα από την Αργεντινή τη δεκαετία του 1930 ανακαλύφθηκαν, επίσης, πρόσφατα.   Τα έργα «Maison Pour Erotomane» (1932) και «Gradiva» (1931) εκτιμήθηκαν ανάμεσα σε 1,2 και 1,8 εκατομμύρια λίρες το καθένα. Θα βγουν σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, στις 28 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης