Νέες αποκαλύψεις στην Novartis: Τι αναφέρει ο «Πληροφοριοδότης Β» στην οκτασέλιδη επιστολή του

δειτε αναλυτικά

Την οκτασέλιδη επιστολή του «Πληροφοριοδότη Β», μίας από τις τρεις ανώνυμες ελληνικές πηγές του FBI στα πλαίσια των ερευνών για τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής». Επιστολή στην οποία το πρώην στέλεχος της εταιρείας στην Ελλάδα εξηγεί τι τον έκανε να συνεργαστεί με τις αμερικανικές υπηρεσίες

Το «Έθνος» αποκαλύπτει ότι ο εν λόγω πληροφοριοδότης του FBI, πρώην στέλεχος της Novartis στην Ελλάδα, επί δεκαοκτώ μήνες συνέλεγε στοιχεία από τα «μαύρα αρχεία» του φαρμακευτικού κολοσσού, τα οποία παρέδωσε στις αμερικανικές αρχές. Όπως περιγράφει ο ίδιος: «Ξέραμε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνουμε για να λυτρωθούμε. Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία. Θα κατήγγειλα στο Department of Justice (σ.σ. υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) τη Novartis. Με ονόματα και στοιχεία. Η ηδονή που ένιωσα την στιγμή που παρέδωσα το στικάκι με τα απόρρητα αρχεία του υπολογιστή της εταιρείας, ήταν κορυφαία».

Οι έρευνες του FBI επικεντρώνονται στις παραβάσεις του Νόμου περί Διαφθοράς Εταρειών στην Αλλοδαπή (Foreign Corrupt Practices Act) καθώς η Novartis είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Το μαύρο χρήμα έρεε για να χορταίνουν τα κάθε μορφής λαμόγια. Με πρώτους τους πολιτικούς και τους κάθε λογής υπηρεσιακούς παράγοντες. Αυτοί φρόντιζαν να τιμολογούν υπέρ μας, να κρατούν πίσω τους ανταγωνιστές μας, να κινδυνολογούν για τα γενόσημα. Η επιθετική πολιτική της εταιρείας λειτουργούσε με τους άγραφους νόμους του οργανωμένου εγκλήματος και της μαφίας».

Είναι η πρώτη φορά που μάρτυρας για την υπόθεση της Novartis, ο οποίος συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές, τοποθετεί στο κάδρο των συναλλασσόμενων με την εταιρεία, πολιτικούς από την Ελλάδα, αν και χωρίς να προσωποποιεί.

«...Το πρώτο μέλημα της εταιρείας ήταν να μας μυήσει στους τρόπους αποφυγής των κυρώσεων της αμερικανικής νομοθεσίας για την διαφθορά και τις αθέμιτες πρακτικές για την κυριαρχία της αγοράς και τη χειραγώγηση του ιατρικού και πολιτικού συστήματος. Όχι της ευρωπαϊκής ή της ελληνικής νομοθεσίας. Αυτές δεν μας ενδιέφεραν. Τις είχαμε για την πλάκα μας, αφού πληρώναμε. Το πρόβλημά μας ήταν οι ΗΠΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους», αναφέρει σε σημείο της επιστολής του. «Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα μειώνονταν πλέον σταθερά και κατακόρυφα, με τις πληρωμές του δημοσίου να καθυστερούν κάθε φορά και περισσότερο. Η Novartis όμως έπρεπε να κερδίζει όσα και πριν. Έτσι, μέσα σ’ αυτό το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα», σημειώνει.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Πληροφοριοδότης Β' γράφει:

-Μου πήρε επτά περίπου χρόνια να καταλάβω ότι ανήκα σε μια μοναδική κατηγορία Ελλήνων. Σε εκείνους που, τινάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα, περισσότερο ακόμη και από το PSI, καταφέραμε να ληστέψουμε τρεις ολόκληρες γενιές.

-Ετσι, μέσα σ’ αυτό, το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα. Επιθετική πολιτική ήταν ο εύσχημος τίτλος...

-Αυτός λοιπόν, ο Κώστας Φρουζής (πρώην αντιπρόεδρος της ελληνικής Novartis) βραβεύθηκε το 2013 ως manager της χρονιάς. Πιο εύστοχο θα ήταν manager της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ιατρικής και πολιτικής.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Φρουζής αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο επί της ανώνυμης επιστολής.

-Γι’ αυτό έγινα πληροφοριοδότης. Εν Ονόματι του Ελληνικού Λαού, ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Και για τους συνένοχους διεφθαρμένους γιατρούς και πολιτικούς... κουκουλοφόρος.

Διαβάστε επίσης