Έρχονται ... εξώδικα για τις τσούχτρες! Έτοιμα τα ειδικά δίχτυα - κουρτίνες

στον κορινθιακό

Ειδικά δίχτυα-κουρτίνες έτοιμα να τοποθετηθούν αν εγκριθούν τα κονδύλια από την Περιφέρεια 

Το φαινόμενο της επέλασης των μεδουσών που ξεκίνησε πριν από δυο καλοκαίρια στις θάλασσες του Κορινθιακού κόλπου και ήταν ιδιαίτερα έντονο στις αρχές του περασμένου Ιούνη έκανε την επανεμφάνισή του πριν από λίγες μέρες θέτοντας σε συναγερμό τις τοπικές Αρχές. Μια απειλή που αν δεν ευαισθητοποιήσει την ύστατη αυτή τη στιγμή τους αρμόδιους, ενδεχομένως να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στις τουριστικές επιχειρήσεις που ακόμα μετρούν τις πληγές τους από το περσινό καλοκαίρι.


Η εικόνα με τους τουρίστες να κρατούν απόχες καθώς έμπαιναν στο νερό κοιτώντας προσεκτικά γύρω τους για την ύπαρξη των ασπόνδυλων πλασμάτων με το επώδυνο τσίμπημα, ήταν ενδεικτική για το τι συνέβαινε στις ακτές του Κορινθιακού και που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση στους τζίρους των τουριστικών επιχειρήσεων.
Αν και πριν από λίγο καιρό επισημοποιήθηκε η προαναγγελλόμενη ένταξη του Κορινθιακού στις περιοχές του Δικτύου «Natura 2000» ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και η ίδρυση του «Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου» ο οποίος θα αναλάβει και την προστασία της περιοχής από φαινόμενα μόλυνσης και τα μέτρα για τον έλεγχο της λαθραλιείας, η μη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, όπως η τοποθέτηση ειδικών διχτυών στις παραλίες, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα οδηγήσει σε αδιέξοδο επιχειρηματίες και παραθεριστές.

Για το θέμα της τοποθέτησης των ειδικών διχτυών είναι ενήμερος εδώ και μέρες ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης που είναι αρμόδιος για να εγκρίνει τα κονδύλια που απαιτούνται για την αγορά και την τοποθέτηση τους. Πρόκειται για δίχτυα – κουρτίνες που έχουν την δυνατότητα λόγω του ανθεκτικού υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένα και της λεπτής ύφανσης να κρατούν μακριά τις μέδουσες, όπως έχει αποδειχθεί σε άλλα παραθαλάσσια μέρη του κόσμου, για παράδειγμα, στο Γιβραλτάρ όπου αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια το ίδιο πρόβλημα με τις μέδουσες.  
   
Την ίδια στιγμή αναγανακτισμένοι πολίτες καταφεύγουν σε ένδικα μέσα προκειμένου να αφυπνίσουν τις εμπλεκόμενες δημοτικές αρχές.

Πριν από λίγες μέρες ένας απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης απέστειλε εξώδικο διαμαρτυρίας κατά του δημάρχου Κορίνθου , κ. Αλέξανδρο Πνευματικό και κατά του δημάρχου Λουτρακίου, κ. Γεώργιο Γκιώνη καλώντας τους να επιληφθούν της «απαράδεκτης αυτής κατάστασης που πλήττει εξίσου όλους μας και την άμεση ανάληψη ενεργειών για την αλλίευση των  μεδουσών».

«Αν παρατηρείται αυτό το χάλι τώρα τι θα γίνει το καλοκαίρι; Ποιοι θα την πληρώσουν πάλι; Οι λουόμενοι, οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων οικίων» αναφέρει μεταξύ άλλων στο εξώδικο του ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού.
protothema.gr


 

Διαβάστε επίσης