Γιώργος Πιτσιλής: Δεν πρέπει να βεβαιώνουμε φόρους που δεν μπορούν να εισπραχθούν - Διαβούλευση για το χαρτόσημο

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αλλαγές στον φόρο του χαρτοσήμου και την αλληλέγγυα ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα προωθεί η ΑΑΔΕ, όπως ανέφερε χθες το βράδυ ο Διοικητής της,Γιώργος Πιτσιλής, σε ομιλία που έκανε σε συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Νομικών, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να βεβαιώνονται φόροι που δεν μπορούν να εισπραχθούν.

Για τα θέματα αυτά, είπε ο κ. Πιτσιλής, «ξεκινήσαμε διαδικασία διαβούλευσης με τους ιδιωτικούς φορείς που τους αφορούν, μέσω επιστολών, με τις οποίες τους ζητήσαμε να μας εντοπίσουν τυχόν προβλήματα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Το πρώτο θέμα αφορά στο χαρτόσημο. Πρόκειται για ένα φόρο σχεδόν 90 ετών, για τον οποίο υπάρχουν διαχρονικά πολλές αμφισβητήσεις, και πολλές προστριβές στον έλεγχο. Μας προβληματίζει, θέλουμε να δούμε τις διεθνείς πρακτικές και να εντοπίσουμε τις εναλλακτικές για τη θέσπιση μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και εύληπτης φορολογίας στις συναλλαγές, η οποία να μην οδηγεί σε ανάσχεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας».

«Το δεύτερο θέμα είναι η αλληλέγγυα ευθύνη των διοικούντων νομικά πρόσωπα… Γνωρίζω πολύ καλά ότι πρόκειται για ζήτημα, που απασχολεί για χρόνια την εταιρική διακυβέρνηση κι έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις.

Θέλουμε να δούμε πόσο σύγχρονο είναι, πώς διαμορφώνεται σε άλλα κράτη, και να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δυνατές πρακτικές, καταθέτοντας τις προτάσεις μας στην πολιτική ηγεσία, ύστερα από το διάλογο που θα ολοκληρώσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».

Ο Διοικητής είπε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος για τη βελτίωση των σχέσεων της ΑΑΔΕ με τους φορολογούμενους, αλλά πρέπει να συνεχισθεί. «Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ρόλο και το έργο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών», είπε, προσθέτοντας ότι «Τα αποτελέσματα της δουλειάς των στελεχών της ΔΕΔ είναι απτά και ορατά». Τόνισε, όμως, ότι χρειάζεται η περαιτέρω βελτίωση των διαδικασιών στην επίλυση διαφορών μεταξύ φορολογικής διοίκησης και φορολογουμένων.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ έστειλε μήνυμα ότι στόχος των ελεγκτών της δεν πρέπει να είναι η βεβαίωση φόρων απλά για τη βεβαίωση. «Διότι, τι νόημα έχει να καταλογίζονται ποσά, που δεν μπορούν να εισπραχθούν; Κανένα», είπε. Αυτή η λογική, του “καταλόγιζε και μη ερεύνα”, πρόσθεσε, ενίσχυε τη σύγκρουση με τους φορολογούμενους και δημιουργούσε ληξιπρόθεσμα χρέη, που δεν ήταν δυνατόν ποτέ να εισπραχθούν.

«Το θέμα του τι είναι εισπράξιμο και τι όχι από το ληξιπρόθεσμο χρέος είναι μια μεγάλη συζήτηση, που θα την κάνουμε κάποια άλλη στιγμή. Θεωρώ, όμως, φίλες και φίλοι, ότι πρέπει να εκκινήσει άμεσα», είπε.

Ο κ. Πιτσιλής είπε ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος, σε πρώτη φάση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΑΑΔΕ, για τη συγχώνευση ορισμένων ΔΟΥ, ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πάτρα.

Σε δεύτερη φάση ο διάλογος θα γίνει με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, για να τους εξηγήσουμε τις δικές μας δυσχέρειες και να βρούμε λύσεις, όπου είναι εφικτό, είπε.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης