Σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου

το προγραμμα

303

ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός ανακοινώνει την απόφαση του για δίωξη των Χριστιανών

391

o αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α' απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1209

ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ξεκινά την "αποστολή" του, να ζει στην απόλυτη φτώχια και να κηρύσσει το λόγο του Θεού.

1304

γεννιέται ο Άραβας Ιμπν Μπατούτα, που έγινε γνωστός από τις ταξιδιωτικές του περιγραφές για την Ασία και την Αφρική.

1389

στη μάχη του Φαλπέσινγκ, ο βασιλιάς Αλβέρτος της Σουηδίας ηττάται και αιχμαλωτίζεται από τους Δανούς. Η "Σεμίραμις του Βορρά", όπως αποκλήθηκε η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, (1353 - 1412), ενώνει κάτω από το σκήπτρο της τα στέμματα Δανίας και Σουηδίας.

1500

γεννιέται ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Ε.

1582

ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ εκδίδει την Παπική Βούλα, που εισάγει το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο αντικαθιστά το Ιουλιανό.

1709

γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός Ζακ Βοκανσόν, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο ρομπότ.

1711

κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο η όπερα του Τζορτζ Φρίντριχ Χέντελ "Ρινάλντο", η πρώτη ιταλική όπερα, που ανεβαίνει σε λονδρέζικη σκηνή.

1786

γεννιέται ο Βίλχεμ Γκριμ, ο μικρότερος των Αδελφών Γκριμ, που έγραψαν μερικά από τα ωραιότερα παραμύθια, όπως τη Χιονάτη και τους Επτά Νάνους και την Ωραία Κοιμωμένη.

1803

το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καθιερώνει την πράξη της δικαστικής επιθεώρησης.

1815

πεθαίνει ο Ρόμπερτ Φούλτον, μηχανικός και εφευρέτης, που σχεδίασε το "Ναυτίλο" το πρώτο υποβρύχιο, που τέθηκε κανονικά σε λειτουργία.

1821

στο Ιάσιο ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και υπασπιστής του Τσάρου της Ρωσίας, πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης κηρύσσει την έναρξη του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.

1836

ο Σάμιουελ Κόλτ κατοχυρώνει ως πατέντα το περίστροφο κολτ.

1848

ο βασιλιάς Λουδοβίκος Φίλιππος της Γαλλίας παραιτείται από το θρόνο.

1863

κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αποκριάτικη παρέλαση στη Νέα Ορλεάνη της Λουϊζιάνας, τα αποκριάτικα άρματα.

1868

ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος, ο οποίος δέχεται μομφή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αφού προσπάθησε να αποπέμψει τον υπουργό Πολέμου Έντουιν Στάντον. Ο Τζόνσον, στη συνέχεια θα αθωωθεί από τη Σύγκλητο.

1876

κάνει πρεμιέρα, στο Όσλο, η σκηνική μουσική "Πέερ Γκιντ" του Έντβαρτν Γκρίεγκ.

1885

γεννιέται ο Τσέστερ Νίμιτς, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πλέμου.

1887

το Παρίσι και οι Βρυξέλλες γίνονται οι δυο πρωτεύουσες, που συνδέονται για πρώτη φορά με τηλεφωνικό δίκτυο.

1902

οι περιπλανώμενοι καταδρομείς των Μπόερς, που τον περασμένο Οκτώβριο είχαν εισβάλει στην Αποικία του Ακρωτηρίου, φτάνουν 50 μίλια έξω από το Κέιπ Τάουν και αρχίζουν να απωθούνται.

1903

πεθαίνει ο Έλληνας διάσημος εξερευνητής και γιατρός Παναγιώτης Ποταγός, σε ηλικία 64 ετών. Είχε εξερευνήσει την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο "Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού".

1909

γεννιέται ο Όγκουστ Γουίλιαμ Ντέρλεθ, Αμερικανός συγγραφέας, που μεταξύ άλλων συνέγραψε μια σειρά αστυνομικών ιστοριών με βασικό ήρωα τον "Σόλαρ Πονς", που θυμίζουν πολύ εκείνες του "Σέρλοκ Χολμς", Η ομοιότητα αυτή μοιάζει παράξενη, καθώς ο Ντέρλεθ δε βρέθηκε κοντά στο Λονδίνο, όταν καταπιάστηκε με τη συγγραφή τους.

1912

οι Ιταλοί βομβαρδίζουν τη Βηρυτό, αρχίζοντας έτσι εχθροπραξίες κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1917

κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου λαμβάνει το τηλεγράφημα Ζίμερμαν ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο οποίο η Γερμανία προσφέρεται να δώσει τη Νοτιοδυτική Αμερική πίσω στο Μεξικό, αν το Μεξικό δεχθεί να κηρύξει πόλεμο στις ΗΠΑ.

1920

το Κόμμα των Γερμανών Εργατών, με υπεύθυνο προπαγάνδας τον άγνωστο τότε Αδόλφο Χίτλερ, ανακοινώνει την αντισημιτική του πολιτική. Σε μια μπυραρία του Μονάχου ο Χίτλερ ανακοινώνει τις "25" θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από θέσεις του παγγερμανισμού, του σοσιαλισμού, του φασισμού και της θεωρίας για την ιεραρχία των φυλών.

1921

στη Διάσκεψη του Λονδίνου έχει κληθεί ο υπουργός Στρατιωτικών Δημήτριος Γούναρης, ο οποίος ζητά να παραμείνει σεβαστή η Συνθήκη των Σεβρών, που κύρωσαν οι Σύμμαχοι με τις υπογραφές τους.

1924

ο Αμερικανός κολυμβητής Τζόνι Βάισμιλερ τερματίζει πρώτος στα 100 μέτρα με 57 2/5 δευτερόλεπτα, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ.

1925

μία θερμική βόμβα χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για να σπάσει ένα κομμάτι πάγου 250.000 τόνων, το οποίο είχε φράξει το ποτάμι Σεντ Λόρενς κοντά στο Γουάντικτον της Νέας Υόρκης.

1929

στην Αυστρία, συμπλοκές σημειώνονται στους δρόμους της Βιέννης, μεταξύ 6.000 φασιστών και 18.000 σοσιαλιστών.

1930

στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χούβερ ζητά από το Κογκρέσο να κάνει οικονομίες, ειδάλλως θα υποχρεωθεί να αυξήσει τη φορολογία κατά 40%.

1932

γεννιέται ο Μισέλ Λεγκράντ, Γάλλος συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας.

1933

η Ιαπωνία αρχίζει την κατάληψη της Κίνας, βόρεια του Σινικού Τείχους.

1934

γεννιέται ο Μπετίνο Κράξι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος από το 1976 έως το 1993.

1938

γεννιέται ο Φιλ Νάιτ, ιδρυτής της εταιρίας αθλητικών ειδών, Nike Inc.

1939

η Ουγγαρία υπογράφει αντικομουνιστικό σύμφωνο με την Ιταλία, το Ράιχ και την Ιαπωνία.

1942

γεννιέται ο Φιλ Λίμπερμαν, που υπήρξε ο πρώτος Εβραίος υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

1942

λαμβάνει χώρα η «Μάχη του Λος Άντζελες». Ένα αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο (UFO) πετά πάνω από το Λος Άντζελες ενώ αυτό βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και προκαλεί μπλακ άουτ στις 2.25 π.μ. Λαμβάνει πολλά πυρά από τα αντιαεροπορικά της πόλης. Τελικά από εξοστρακισμούς των βλημάτων, σκοτώνονται τρία άτομα. (ΦΩΤΟ)

1943

γενική απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά, λόγω της εξαγγελίας εφαρμογής του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης από τους γερμανούς κατακτητές.

1944

ο στρατηγός Ραμίρες παραιτείται από το προεδρικό αξίωμα της Αργεντινής. Τον αντικαθιστά ο στρατηγός Φαρέλ, με αντιπρόεδρο τον άγνωστο τότε Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

1945

αφού διαβάζει το διάταγμα κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας, δολοφονείται μέσα στο Κοινοβούλιο ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μάχερ Πασάς.

1946

εκλέγεται Πρόεδρος της Αργεντινής ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

1948

κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Κομμουνιστικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Τσεχοσλοβακίας.

1949

παρά την υπογραφή της συνθήκης ανακωχής, η Αίγυπτος αρνείται να αναγνωρίσει έστω και τυπικά το κράτος του Ισραήλ.

1952

στο Βιετνάμ, οι Γάλλοι εκκενώνουν το Χοαμπίν και συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στο Δέλτα του Τονκίν.

1953

η Βουλή της Νοτίου Αφρικής ψηφίζει ένα νόμο περί δημόσιας ασφάλειας, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στην Κυβέρνηση της χώρας αυξημένες εξουσίες κατά των μειονοτήτων.

1954

στην Ελλάδα, καθορίζεται ο νέος νόμος περί εκλογής βουλευτών.

1955

γεννιέται ο Αλέν Προστ, Γάλλος πιλότος της Formula 1.

1955

γεννιέται ο Αμερικανός Στιβ Τζομπς, που μαζί με τον Στιβ Βόζνιακ ίδρυσαν την Apple Computer, στο γκαράζ του σπιτιού του.

1961

στην Ταγκανίκα, μετά από ανασκαφές, ο Λικέι φέρνει στο φως το σκελετό του πιο πρωτόγονου ανθρώπου, του Αυστραλοπιθήκου.

1963

εφευρίσκεται η πρώτη μεταλλική ρακέτα του τένις.

1964

δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

1966

γεννιέται ο σταρ του Χόλιγουντ, Μπίλυ Ζέιν, που πρωταγωνίστησε στον "Τιτανικό" και στους "Μαχητές των Δρόμων".

1968

ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα ποδοσφαίρου σημειώνεται στο Hampden Park όταν 134.461 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Σκοτία- Αγγλία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1970

ιδρύεται στις ΗΠΑ η Εθνική Δημόσια Ραδιοφωνία.

1971

δεκαπέντε Έλληνες ναυτικοί αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοίου "Ιόλη", στην Ιρλανδία.

1973

κηδεύεται η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Κατίνα Παξινού, που πέθανε σε ηλικία 73 ετών.

1979

ξεσπάει πόλεμος κατά μήκος των συνόρων της Βόρειας και Νότιας Υεμένης.

1980

οι 13οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που διεξάγονται στο Λέικ Πλάσιντ των ΗΠΑ, σφραγίζονται με τις εξαιρετικές επιδόσεις του Αμερικανού αθλητή του πατινάζ Έρικ Χέιντεν, που κατακτά πέντε χρυσά μετάλλια.

1980

πεθαίνει ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, αθλητής της ποδηλασίας, βουλευτής, υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. (Γεν. 1903)

1981

ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.

1981

τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναγγέλλουν τους αρραβώνες του πρίγκιπα Καρόλου με τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ.

1983

ειδική επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ ανακοινώνει μία έκθεση η οποία καταδικάζει την πρακτική του Ιαπωνικού περιορισμού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1987

ο μπασκετμπολίστας, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, σκοράρει το πρώτο του τρίποντο. Μέχρι τότε είχε σημειώσει 36.000 πόντους μόνο με δίποντα.

1988

το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει να δικαιώσει το περιοδικό του Λάρι Φλιν "Hustler" με το να μην εγκρίνει απόφαση μικρότερου δικαστηρίου, το οποίο είχε αποφανθεί να δώσει το περιοδικό 200.000 δολάρια στον Τζέρι Φάλγουελ, ως αποζημίωση για δυσφήμιση.

1989

ένα Μπόινγκ 747 της εταιρίας United Airlines, με προορισμό τη Νέα Ζηλανδία από τη Χαβάη, ανοίγει κατά τη διάρκεια της πτήσης με αποτέλεσμα να εκσφενδονιστούν στον αέρα 9 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα.

1990

πεθαίνει ο Μάλκομ Φορμπς, εκδότης του περιοδικού Forbes, που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.

1991

ντεμπούτο του Νίκου Μαχλά με την ομάδα του ΟΦΗ.

1992

η Χρυσή Άρκτος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Βερολίνο απονέμεται στην ταινία "Γκραντ Κάνιον" του Αμερικανού Λόρενς Κάσνταν.

1993

ο Έρικ Κλάπτον "σαρώνει" τα βραβεία μουσικής Γκράμι.

1993

πεθαίνει ο Μπόμπι Μουρ, άγγλος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής. [γεν. 12/4/1941]

1994

ο Επίτροπος για τις εξωτερικές υποθέσεις της Ε.Ε. Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, ο Πρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων θέτουν την άρση των ελληνικών μέτρων ως προϋπόθεση για την επανάληψη του διαλόγου με την Ελλάδα.

1995

κατά την πρώτη ψηφοφορία, που γίνεται στη Βουλή για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος παίρνει 181 ψήφους και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης 109.

1996

κουβανέζικα καταδιωκτικά καταρρίπτουν δύο ιδιωτικά αεροπλάνα, που ανήκουν σε ομάδα αυτοεξόριστων Κουβανών.

1997

την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ ανακοινώνει ο Μιλτιάδης Έβερτ.

1999

ένα αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ, των Νοτίων Κινεζικών Αερογραμμών συγκρούεται καθώς πλησιάζει το αεροδρόμιο της πόλης Βενζού, στην ανατολική Κίνα, και οδηγεί στο θάνατο 61 άτομα.

2002

ολοκληρώνονται οι 19οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι των ΗΠΑ. Στους αγώνες συμμετείχαν 2.500 αθλητές από 77 χώρες.

2004

πάνω από 500 νεκρούς και 250 τραυματίες αφήνει πίσω του σεισμός 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που πλήττει το βόρειο Μαρόκο ενώ ολόκληρα χωριά, με σπίτια χτισμένα με λάσπη και τούβλα, "σβήνονται" από το χάρτη.

2008

ο Φιντέλ Κάστρο αποχωρεί από την ηγεσία της Κούβας μετά από περίπου 50 χρόνια.

2011

εκτοξεύεται για τελευταία φορά το διαστημόπλοιο Discovery.

2013

ο Νικος Αναστασιάδης εκλέγεται πρόεδρος της Κύπρου.

2016

πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο αμφιλεγόμενος γιατρός του Έλβις Πρίσλεϊ, ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Νικόπουλος.

2017

πεθαίνει σε ηλικία 36 ετών ο Νίλ Φίνγκλετον. Ο Βρετανός μπασκετμπολίστας και ηθοποιός με ύψος 2,32 ήταν ο πιο ψηλός άνθρωπος στην Ευρώπη.

2017

πεθαίνει σε ηλικία 61 ετών ο Αμερικάνος ηθοποιός και σκηνοθέτης Μπιλ Πάξτον.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ