Πάτρα: Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Β. Λαδά

Το νέο βιβλίο του συμπολίτη λογοτέχνη και νομικού Βασίλη Λαδά με τίτλο «Στην ηλικία του Αβραάμ» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με επιτυχία προ ημερών.

Η παράλληλη αφήγηση στιγμών από την ιστορία της πόλης και από τη 40χρονη διαδρομή της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας από το 1978, όπως αυτή καταγράφεται στο σύντομο αλλά πολύ ενδιαφέρον και γλαφυρό βιβλίο του Βασίλη Λαδά «Στην ηλικία του Αβραάμ», έδωσε πολλές αφορμές για συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, στην οδό Φιλοποίμενος.

Για το βιβλίο (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anima Libri) μίλησαν ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς και ο βουλευτής Αχαΐας Κώστας Σπαρτινός (ο οποίος για όσους δεν το γνωρίζουν ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Λέσχης το 1978). Και οι δύο στάθηκαν στην τέχνη του Β. Λαδά να ψάχνει κάτω από την επιφάνεια της πόλης, μιλώντας με ευαισθησία για τις αδυναμίες και τα πάθη της, επισημαίνοντας ότι τόσο στην «Ηλικία του Αβραάμ» όσο και στο παρόμοιου ύφος «Μουσαφεράτ» η λογοτεχνική αξία συνυπάρχει με την αξία της ανάδειξης του πρόσφατου παρελθόντος της πόλης ως παράδειγμα για τα επόμενα βήματα.

Ο συγγραφέας κλείνοντας την εκδήλωση, είπε πως ενώ ξεκίνησε να γράφει ένα κείμενο για τα σαράντα χρόνια της Λέσχης παρασύρθηκε γράφοντας τελικά ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ίδια την πόλη, δεν αρνήθηκε ότι στο βιβλίο σχολιάζει με καυστικό τρόπο τρεις πρώην δημάρχους της Πάτρας (τους Θεσόδωρο Άννινο, Ευάγγελο Φλωράτο και Ανδρέα Φούρα), ενώ αναφέρθηκε κολακευτικά στο γεγονός πως εδώ και σαράντα χρόνια η Κινηματογραφική Λέσχη ακολουθεί μια ξεχωριστή πορεία, αναφερόμενος ειδικά στους δύο μακροβιότερους προέδρους της, τον Λάκη Φιλιππάτο και την νυν πρόεδρο τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, Ελένη Δάσιου.

Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός – συνεργάτης του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Φάνης Δίπλας, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξε μια ζωντανή και ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων των συμμετεχόντων με τον πρώην Δήμαρχο Ανδρέα Καράβολα, σχετικά με τα πεπραγμένα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Πάτρας (2006) ως απόδειξη των ιδιαιτεροτήτων και των παθογενειών της πόλης και του πολιτισμού της.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η Ελένη Δάσιου, ο σύζυγος της, ακαδημαικός Γιώργος Δάσιος, ο λογοτέχνης Κώστας Λογαράς, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, κ.α.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ