Πρεμιέρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και στην Πάτρα- Και πρώτες κατοικίες στο μενού- Οι κινητοποιήσεις

Ξεκινούν την Τετάρτη  οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αυτή τη φορά περιλαμβάνουν και Πατρινούς δανειολήπτες, αλλά και πρώτες κατοικίες, όπως η περίπτωση κατάσχεσης σπιτιού μόλις 60 τ.μ Πατρινού δανειολήπτη.

Την ίδια ημέρα, έχουν δρομολογηθεί οι κατασχέσεις δυο μικρών σπιτιών, του πατέρα του και του αδελφού του, με τον πρώτο να είναι πιστοποιημένα ανάπηρος κατά 65%.  Και τρεις έχουν κάνει αίτηση για ένταξη στο Νόμο Κατσέλη και η απόφαση θα βγει τον Αύγουστο.

Μέσω της τροποποίησης της παρ.1 του άρθρου 927, η οποία πέρασε τον Ιανουάριο στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο που καθιέρωσε την αποκλειστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου, «οι πλειστηριασμοί που ενδεχομένως θα μπλοκάρονται στην περιφέρεια της χώρας, είτε λόγω άρνησης των συμβολαιογράφων είτε για έτερους λόγους, θα διενεργούνται κανονικά στην Αθήνα».

Όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr η νέα πραγματικότητα για τους οφειλέτες έρχεται με 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως. Τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.

Από αύριο και μέχρι το τέλος του μήνα έχουν προγραμματιστεί 329 πλειστηριασμοί φυσικών προσώπων και εταιρειών με ακίνητα όλων τα κατηγοριών, από αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία και κατοικίες μέχρι εργοστάσια.

Καθημερινά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας πλειστηριασμών μεταπίπτουν ολοένα και περισσότερα προγράμματα πλειστηριασμών, τα οποία είχαν αρχικά σχεδιαστεί να εκτελεστούν μέσω των Ειρηνοδικείων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν μεταπέσει στο σύστημα 1.517 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τελευταίων 2,5 μηνών, προκύπτει ότι ελάχιστοι εκτελούνται, αφού είτε ματαιώνονται γιατί δεν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής, είτε δεν φτάνουν ποτέ στο «σφυρί».

Υπενθυμίζεται ότι για τα χρέη προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εφαρμοστούν αποκλειστικά από την 1η Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τον Απρίλιο, το πλαίσιο για την είσπραξη οφειλών θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, ξεκαθαρίζοντας το ποιοι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες θα τυγχάνουν εφεξής προστασίας και ποιοι όχι.

*Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και αύριο θα υπάρχουν κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς. Στις 11:30 θα υπάρξει διαμαρτυρία έξω από την Α.Α.Δ.Ε.(Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) ενώ η συνέχεια θα δοθεί στο Ειρηνοδικείο στις 15:30.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στις 6:30 μμ στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α που ζητά τον άμεσο τερματισμό των κατασχέσεων και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

 

Διαβάστε επίσης