Απροστάτευτη παραμένει η Στροφυλιά - Σήμα κινδύνου από τον Φορέα Διαχείρισης – «Όργιο» λαθροθηρίας

ανακοίνωση

Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ), με αφορμή τα περιστατικά λαθροθηρίας που έχουν καταγραφεί στο Εθνικό Πάρκο τις τελευταίες εβδομάδες, επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ως προς το θέμα της φύλαξης στην περιοχή ευθύνης του.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Ν. 4508/2017 (ΦΕΚ 200/Α’/22-12-2017) Άρθρο 48, παρατείνεται η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) μέχρι τις 28-02-2018 με την προοπτική μέσα στο διάστημα αυτό να ψηφιστεί ο νόμος  για την «Οργάνωση και λειτουργία των ΦΔΠΠ». Ο νόμος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη καμία εγκεκριμένη χρηματοδοτική κάλυψη για τη λειτουργία του ΦΔΥΚΣ.

Ο ΦΔΥΚΣ έχει εγκαίρως (από αρχές Ιανουαρίου) ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ καθώς και όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχεία, Θηροφυλακή, Αστυνομία και Πυροσβεστική) ότι για πρώτη φορά από τη λειτουργία του, δυστυχώς, αδυνατεί να εκτελέσει επαρκώς το πρόγραμμα  φύλαξης λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων  πιστώσεων για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του και της μισθοδοσίας του προσωπικού του, μέχρι την έγκριση του ΠΫ για το τρέχον έτος.  Ο ΦΔΥΚΣ ζητά με το ίδιο έγγραφο την εντατικότερη παρουσία όλων των υπηρεσιών στην Προστατευόμενη Περιοχή για την πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και εξαιρέσιμων ημερών.

Ο ΦΔΥΚΣ ευχαριστεί τους Δήμους Δυτ. Αχαΐας και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, οι οποίοι συνδράμουν όσο μπορούν προκειμένου να καλυφθεί κατά το δυνατόν το πρόγραμμα φύλαξης για το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής ευθύνης του, κατά τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας και μόνο.

 Επιπλέον, ενημερώνει εκ νέου  ότι οι αρμοδιότητες του προσωπικού του δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση όλων των παράνομων περιστατικών, εφόσον στους επόπτες δεν έχουν δοθεί ανακριτικά καθήκοντα. Για τον λόγο αυτό, Ο ΦΔΥΚΣ έχει επανειλημμένα ζητήσει τη συνδρομή των αρμοδίων υπηρεσιών καθώς και την καθοδήγηση του Υπουργείου, για την πάταξη παράνομων δραστηριοτήτων στο Εθνικό Πάρκο.

Για την προστασία και διατήρηση των βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων του Εθνικού Πάρκου, καλούνται οι πολίτες να συνδράμουν και αυτοί ενεργά. Όταν εντοπίζουν κάποια παράνομη δραστηριότητα, στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς, να επικοινωνούν με τον Φορέα Διαχείρισης (26930 31939, 26930 31651), το Δασονομείο Κάτω Αχαΐας (26930 22708), το Δασαρχείο Αμαλιάδας (26220 26231), την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου (2610 361671-2) και τα Αστυνομικά Τμήματα Βάρδας (26230 71111) και Κάτω Αχαΐας (26930 23333), καθώς όλοι αυτοί οι φορείς είναι άριστα ενημερωμένοι σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την περιοχή και, επιπλέον, έχουν τη δικαιοδοσία να επέμβουν σε περίπτωση παρανομίας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι λειτουργεί σε 24ωρη βάση 4ψηφιος αριθμός (1591) στο Υπουργείο ΠΕΝ, προκειμένου κάθε πολίτης να καταγγέλλει περιστατικά λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας, κ.α.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ