Αρχίζουν τα όργανα στον Προαστιακό από 22 του Φλεβάρη- Οι ελεγκτές θα κάνουν τον …αστυνόμο- Αναμένεται αλαλούμ με τα πρόστιμα

Από τις 22 του Φλεβάρη θα ακουστούν τα όργανα στον Προαστιακό της Πάτρας και μάλιστα με …κρεσέντο, καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι διαμαρτυρίες από την πλευρά των εργαζομένων και οι προπονήσεις για κινητοποιήσεις.
Tο πρόβλημα συνίσταται στην επιβολή, από τις 22 του μήνα, της υποχρέωσης στους επιβάτες να προμηθεύονται εισιτήρια από τους σταθμούς που τα διανέμουν ή να διαθέτουν μηνιαίες κάρτες διαδρομής και όχι να πληρώνουν εισιτήριο εντός του τρένου όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Αυτό, με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο ολοήμερα εκδοτήρια, ένα στην Αγίου Νικολάου και ένα στο Ρίο (το τρίτο στον Άγιο Ανδρέα, λειτουργεί μόνο λίγες ώρες την ημέρα,) προϊδεάζει για …επεισόδια μεταξύ ελεγκτών, οδηγών και επιβατών, καθώς ενώ όσοι εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο θα πληρώνουν πρόστιμο ύψους 10 ευρώ συν το εισιτήριο που θα κόβουν μέσα στο τρένο, δεν παρέχεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ η δυνατότητα προμήθειας εισιτηρίων σε όλους τους σταθμούς.

- Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου- 


Οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη επί ποδός. Σε ανακοίνωση που διανέμεται από την παράταξη «Ενωμένη Κίνηση», σε εργαζόμενους και επιβάτες αναφέρονται τα εξής:
«Η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε να μη χορηγηθούν εισιτήρια στο γραφείο προσωπικού Πάτρας, μέσα στις αμαξοστοιχίες. Σε ένα τμήμα κυκλοφορίας του προαστιακού 13 χιλιομέτρων με 9 στάσης και 3 σημεία πώλησης εισιτηρίων. Όταν οι επιβάτες σημειωτέον διακινούνται περίπου 2.000 με 2.500 καθημερινά δεν έχουν από πού να προμηθευτούν εισιτήρια και κάρτες, πως θα εξυπηρετηθούν αν το προσωπικό στις αμαξοστοιχίες δεν τους εφοδιάσει με εισιτήρια;
Είναι αδιανόητο επιβάτης που επιβιβάζεται από στάση που δεν υπάρχει σημείο πώλησης να πληρώνει πρόστιμο
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την καθημερινή διαμάχη του προσωπικού με τους επιβάτες, την υποβάθμιση του Προαστιακού ώστε σε σχέση με την εξέλιξη των έργων της νέας γραμμής να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να κλείσει οριστικά.
Θα είναι έγκλημα για τους επιβάτες όλων των περιοχών τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους μαθητές το κυκλοφοριακό στην πόλη της Πάτρας.
Καλούμε όλους τους τους εργαζόμενους ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ ΚΑΙ ΕΕΣΤΥ να είναι σε εγρήγορση ώστε να παρθούν μέτρα αντίστασης όταν χρειαστεί».
ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΔΗΓΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ
Οι εργαζόμενοι στον προαστιακό, ιδίως οι ελεγκτές, φοβούνται ότι θα είναι οι αποδέκτες των διαμαρτυριών των επιβατών και αυτοί που θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα χωρίς νομικά όπλα, καθώς δεν τους καλύπτει ο νόμος να κόψουν πρόστιμο σε επιβάτες- παραβάτες που δεν δίνουν τα στοιχεία τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τους σταματάνε στους σταθμούς και να καλούνε την αστυνομία.
Είτε λοιπόν θα πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια και να τους αφήνουν να μπαίνουν δωρεάν, όπως συμβαίνει σε πολλά λεωφορεία της Αθήνας μετά το φιάσκο με τις κάρτες, είτε θα μπλέκουν σε καυγάδες και θα παίζουν το ρόλο του αστυνόμου, με όσα παρατράγουδα μπορεί να ακολουθήσουν τέτοιες πρακτικές.
Ανάλογα παραδείγματα στην Αθήνα με ελεγκτές που «τσίμπαγαν» παραβάτες, πιστοποιούν τους φόβους των εργαζομένων, καθώς είχαν γίνει ακόμη και δέκτες επιθέσεων αντιεξουσιαστών.
Οι εργαζόμενοι προτείνουν να μην εφαρμοστεί το μέτρο αν δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας εισιτηρίων σε κάθε σταθμό του Προαστιακού, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις.

(πηγη εφ Κόσμος)
 

Διαβάστε επίσης