Το υπουργείο Άμυνας πούλησε 8 Rolex σαν του Τζέιμς Μποντ για €59.741

τα οποία για περισσότερα από 50 χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους βατραχανθρώπους

Πρόκειται για μια σειρά ρολογιών με σημαντική συλλεκτική αξία, κατασκευής των δεκαετιών 1960 και 1970, τα οποία για περισσότερα από 50 χρόνια χρησιμοποιούνταν από τους βατραχανθρώπους ως ρολόγια καταδύσεων, αφού χάρη στην ανθεκτικότητά τους και την πρωτοποριακή κατασκευή τους είχαν υδατοστεγανότητα μέχρι και 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα συγκεκριμένα ρολόγια, όπως προκύπτει με βάση σχετικό έγγραφο του ΥΠΕΘΑ με ημερομηνία 22/1/2018, «εκποιήθηκαν/αξιοποιήθηκαν το 2017» αποφέροντας το παραπάνω ποσό που θα διατεθεί για να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες του στρατεύματος.
Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε συνολικά στην κατοχή του 16 ρολόγια Rolex Submariner, με τα υπόλοιπα οκτώ να πρόκειται να βγουν επίσης σε ανοιχτή δημοπρασία εντός των επόμενων μηνών. Την ευθύνη διεξαγωγής του σχετικού δημοσίου διαγωνισμού έχει το ΓΕΕΘΑ με την υποχρέωση ανάρτησής του στη Διαύγεια. Η τιμή πώλησης των πρώτων οκτώ Rolex κυμάνθηκε μεταξύ 7.200 και 7.500 ευρώ, με τις εταιρείες Ωρα Καίσαρης ΑΕΕ και Καίσαρης Κωνσταντίνος του Βασιλείου να πλειοδοτούν και να αποκτούν μερικά από τα τελευταία ρολόγια-θρύλους των βατραχανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για ρολόγια που περνούσαν από χέρι σε χέρι μεταξύ των ανδρών που υπηρετούσαν στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, η ζωή των οποίων σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη και σκληρή εκπαίδευση κάτω από το νερό, εξαρτιόνταν από την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία τους. Τα Rolex Submariner, άλλωστε, ήταν από τα πρώτα που αποκτήθηκαν από την ΟΥΚ, σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυσή της, ακριβώς πριν από 60 χρόνια. Σε αυτή την πορεία μέσα στον χρόνο, αρκετά δεν τα κατάφεραν.

Η συνεχής καταπόνησή τους και η σε συνθήκες πολέμου χρήση τους από τους βατραχανθρώπους είχε ως αποτέλεσμα -μολονότι η κατασκευή τους ήταν από καθαρό ατσάλι- να καταστούν, σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία, «επιχειρησιακά μη αναγκαία», για να καταλήξουν εν συνεχεία κάπου στα αζήτητα, ακόμη και να χαθούν. Από τη συγκεκριμένη μοίρα θα γλιτώσουν μόνο 16 κομμάτια, τα οποία, αφού επιδιορθωθούν, συντηρηθούν και αποκτήσουν πάλι κάτι από τη χαμένη λάμψη τους, θα βρεθούν εκ νέου στο χέρι κάποιου, ενδεχομένως, συλλέκτη, ο οποίος πέρα από την ομορφιά και τη διαχρονικότητά τους θα μπορέσει να εκτιμήσει και την πολεμική τους προϋπηρεσία στις τάξεις των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Το έγγραφο του υπουργείου με την πώληση των Rolex

Το ρολόι του Τζέιμς Μποντ

Λένε ότι η σωστή επιλογή ρολογιού ξεχωρίζει τους άνδρες από τα αγόρια. Η παραπάνω άποψη θα μπορούσε να ταιριάζει γάντι στο Rolex Submariner 5513, δεδομένου ότι, εκτός από τους Eλληνες βατραχανθρώπους, βρέθηκε περίπου την ίδια εποχή και στο χέρι ενός εκ των πλέον γνωστών και αγαπημένων κατασκόπων του κινηματογράφου: του Τζέιμς Μποντ. Το συγκεκριμένο ρολόι μάλιστα ήταν αυτό που ο ίδιος ο Ιαν Φλέμινγκ (συγγραφέας των μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ) είχε περιγράψει ως το ρολόι που φορούσε ο ήρωάς του. Το συγκεκριμένο μάλιστα έδειχνε την ώρα σε τρεις ταινίες Τζέιμς Μποντ: «Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος», «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι» και «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν». Στην τελευταία, με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μουρ, το Submariner είναι οπλισμένο με ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο ενεργοποιούνταν με την περιστροφή της στεφάνης. Σε κάποια στιγμή της ταινίας ο πρωταγωνιστής το χρησιμοποιεί για να ξεκουμπώσει «αέρινα» το φερμουάρ μιας από τις καλλονές που τον πλαισίωναν. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εν λόγω πουλήθηκε το 2015 σε δημοπρασία στη Γενεύη αντί 335.000 ευρώ.

Πηγή: Πρώτο Θέμα