Απεβίωσε ο Πρίγκιπας της Δανίας - Ο αριστοκράτης - καλλιτέχνης που δεν έγινε ποτέ βασιλιάς

Είχε ζητήσει να μην ταφεί δίπλα στη βασίλισσα επειδή ποτέ δεν τον αποδέχτηκε ως ίσο

Έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης στο κάστρο Fredensborg, σε ηλικία 83 ετών, ο πρίγκιπας Χένρικ της Δανίας, σύζυγος της βασίλισσας Μαργαρίτας, όπως ανακοίνωσε η βασιλική οικογένεια της Δανίας.

«Η Αυτού Υψηλότητα άφησε την τελευταία του πνοή ειρηνικά στον ύπνο του» αναφέρει η ανακοίνωση της βασιλικής οικογένειας. «Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα και οι δύο γιοι τους ήταν στο πλευρό του».

Ο 83χρονος νοσηλευόταν έπειτα από ασθένεια με την οποία διαγνώστηκε κατά τη διάρκεια ιδιωτικού ταξιδιού στην Αίγυπτο.

Λίγο πριν τον θάνατό του, μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Κοπεγχάγης πίσω στο κάστρο, όπου ήθελε να περάσει τις τελευταίες του στιγμές.

Τον Αύγουστο του 2017, υπενθυμίζει το Reuters, ο πρίγκιπας Χένρικ είχε προκαλέσει αντιδράσεις δηλώνοντας πως δεν επιθυμούσε να ταφεί δίπλα στη βασίλισσα, σπάζοντας έτσι μία παράδοση 459 ετών. Είχε πει τότε πως τον είχε δυσαρεστήσει το γεγονός ότι δεν τον είχε ποτέ αναγνωρίσει ως ίσο της.

Λίγο μετά, το παλάτι είχε ανακοινώσει πως ο πρίγκιπας έπασχε από άνοια.

Είχε πολλές φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά του που δεν είχε τον τίτλο του Βασιλιά. Ωστόσο στη Δανία, μία πριγκίπισσα γίνεται βασίλισσα όταν ο άνδρας της γίνει βασιλιάς, αλλά δεν ισχύει και το αντίστροφο.

Μετά το δημοψήφισμα του 2009 στη Δανία, που ήταν υπέρ της ισότητας των φύλων στη βασιλική διαδοχή, ο πρίγκιπας Χένρικ είχε δηλώσει: «Ελπίζω οι άνδρες να είναι ίσοι με τα κορίτσια». Δεν υπήρξε όμως ποτέ νόμος που να του επιτρέπει να πάρει τον τίτλο του Βασιλιά.

Οι Δανοί τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα για τον πρίγκιπα Χένρικ, θαυμάζοντας τους αριστοκρατικούς του τρόπους αλλά διαφωνώντας με τα πολύχρωμα ρούχα του και την έντονη γαλλική προφορά του- η καταγωγή του ήταν από τη Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια βρήκε υποστηρικτές στη δανέζικη νεολαία που γοητευόταν από την κατάρριψη στερεοτύπων της κουλτούρας της χώρας.

Είχε αποσυρθεί από τα επίσημα καθήκοντά του το 2016. Έκτοτε περνούσε πολύ χρόνο στον ιδιωτικό αμπελώνα του στο Château de Cayx, στη Γαλλία, παρότι παρέμενε παντρεμένος με τη βασίλισσα και επισήμως ζούσαν ακόμα μαζί.

Ήταν γνωστός για την αγάπη του για το κρασί και το φαγητό αλλά και παθιασμένος καλλιτέχνης που ασχολούνταν με την ποίηση, τη γλυπτική και τα… βιβλία μαγειρικής.

Γεννημένος στη Γαλλία το 1934, με το όνομα Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, παντρεύτηκε τη Μαργαρίτα το 1967 κι απέκτησε δύο γιους.

Διαβάστε επίσης