Η ομιλία Πελετίδη για το μεταναστευτικό στο Συνέδριο της Μόντενα

στην Ιταλία

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, βρίσκεται στην Μόντενα της Ιταλίας, καθώς συμμετέχει στο διήμερο συνέδριο με θέμα την "Μετανάστευση", που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της πόλης.

Χθες, Παρασκευή 9 Φλεβάρη, πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου στην ομιλία του με θέμα: «Πάτρα, μετανάστες - πρόσφυγες» ο Δήμαρχος, τόνισε μεταξύ άλλων: 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Χαιρόμαστε που είμαστε μαζί σας για να συζητήσουμε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αφορούν όλους τους βίαια ξεριζωμένους από τον τόπο τους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η πόλη μας, λόγω της γεωπολιτικής θέσης της, σαν βασική Πύλη προς τη Δύση, συγκεντρώνει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Γιατί φεύγουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τις χώρες τους;

Η απάντηση είναι μία. Θέλουν να φύγουν από το μακελειό, από τους πολέμους ή από την πείνα των χωρών από όπου προέρχονται, εξαιτίας των επεμβάσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη μια συμμετέχει σε πολέμους που προκαλούν προσφυγιά, μετανάστευση  και από την άλλη δεν θέλει τους πρόσφυγες. Με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι πρόσφυγες στην χώρα μου και στην πόλη μου την Πάτρα, ενώ έχουν προορισμό άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αξιοποιεί τους κανονισμούς του Δουβλίνου Ι και ΙΙ, τη συνθήκη Σέγκεν, που προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνουν το πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots.

Η συντριπτική πλειοψηφία του πατραϊκού λαού είναι απέναντι στον εγκλωβισμό των μεταναστών και των προσφύγων, απέναντι στις ρατσιστικές αντιλήψεις.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με μια σειρά αποφάσεις του, εξέφρασε την αλληλεγγύη του, στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο τους πρόσφυγες, μετανάστες,  αξιοποιώντας όλες τις υποδομές και τις δυνατότητες που έχει. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, για την καταγραφή και την μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμούν, με διαδικασίες που δεν θα προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τηρώντας τη Συνθήκη της Γενεύης.

 

 

Διαβάστε επίσης