Το νέο του βιβλίο παρουσιάζει απόψε στην Πάτρα ο Πέτρος Τατσόπουλος

Το βιβλιοπωλείο Discοver και οι εκδόσεις Οξύ προσκαλούν το βιβλιόφιλο κοινό της Πάτρας, την ερχόμενη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 στις 8 μ.μ. σε μια συνάντηση γνωριμίας με τον γνωστό συγγραφέα Πέτρο Τατσόπουλο, έναν από τους κύριους και πιο δημοφιλείς εκπροσώπους του ’80. Όπως έχει πει ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, η κριτική αναγνωρίζει ως προτερήματά του Πέτρου Τατσόπουλου, την ευρηματικότητα στη μυθοπλασία, τη μεγάλη αφηγηματική ευλυγισία και το καυστικό χιούμορ που διαποτίζει τις σελίδες του.

Στην εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του βιβλιοπωλείου Discover, στον πεζόδρομο Βούρβαχη 3, κάτω από την Κορίνθου, (τηλ.: 2610 624 916), ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον Φάνη Βγενόπουλο, δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ  σχετικά με τα βιβλία του, "Γκαγκάριν, ο κόσμος από χαμηλά" και "Το παυσίπονο" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Οξύ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους αναγνώστες.

Στο βιβλίο «Γκαγκάριν, ο κόσμος από χαμηλά», ο σπιθαμιαίος Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1962 για να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του, δεν σκοπεύει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη.

Δεν μπορεί να φανταστεί πως η επίσκεψή του θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιο παρανοϊκές και από τις συνήθεις ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υποπτεύεται ότι, τέσσερις δεκαετίες αργότερα κι ενώ ο ίδιος θα έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο, ένας κακόφημος κινηματογράφος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, θα αναβαπτιστεί με το όνομά του, θα στεγάσει αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, τόσο από την cult όσο και από την trash σκηνή και θα λειτουργήσει ως διαχρονικός πυροκροτητής μνήμης.

Με πόλο έλξης το Gagarin 205, το μαγαζί του αξέχαστου Νικόλα Τριανταφυλλίδη, ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράφει ένα συναρπαστικό nonfiction novel και αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπως δεν θα την διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία. Από τη θρυλική πλέον ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το Ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες στο Μόντρεαλ, το Σικάγο και την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων –όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουζγκούνης - μας ξεναγούν σ’ έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο, ενόσω και η πιο τολμηρή φαντασίωση φλερτάρει με μια προ πολλού χαμένη αθωότητα.

Μια νοσταλγική ματιά για την εποχή που ο πολιτισμός δεν είχε μπει σε κουτάκια και μπορούσες ακόμη και σ’ ένα τσοντάδικο να δεις το «Θεώρημα» του Παζολίνι.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννημένος το 1959 στο Ρέθυμνο της Κρήτης, εκλέχθηκε τον Μάιο του 2012 βουλευτής στην Β’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διετέλεσε μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης το διάστημα 2012-2013. Από τον Ιανουάριο του 2014 έως το τέλος της ίδιας χρονιάς ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Έχει δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Δανάη.

Έχει σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, συν-σεναριογράφος (Οι Απέναντι του Γ. Πανουσόπουλου το 1981, Υπόγεια Διαδρομή του Απ. Δοξιάδη το 1983), ως δημοσιογράφος, κριτικός βιβλίου, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής πολιτιστικών εκπομπών στη δημόσια και στην ιδιωτική τηλεόραση.

Τέλος όσον αφορά το άλλο βιβλίο του, το «Παυσίπονο», όπως διαβάσαμε στο σάιτ radioalchemy.net, αντλεί το θέμα του από τα πρώτα χρόνια μετά τη δικτατορία και την ρευστή, διεγερτική και αμφίθυμη ατμόσφαιρα της εποχής. Μια γλυκόπικρη σύγχυση, άλλοτε διασκεδαστική και άλλοτε εκνευριστική. Οι φοιτητές εκείνων των ημερών -ανάμεσά τους και ο συγγραφέας- είχαν ξοδέψει τη μισή έως τότε ζωή τους υπό καθεστώς πολιτικής «νηστείας». Ως εκ τούτου, έπεσαν με τα μούτρα στην πολιτικολογία και τη συνέδεσαν με κάθε πιθανή και απίθανη πτυχή του καθημερινού τους βίου. Με τη σεξουαλική τους αδηφαγία, με την υπαρξιακή τους ανασφάλεια, με τον θάνατο όποιας ιδεολογικής αυταπάτης. Η γενιά που «γεννήθηκε κουρασμένη» έδωσε μια τελευταία μάχη πριν από την ολοκληρωτική της παράδοση.

Αυτήν ακριβώς τη χρονική συγκυρία καταγράφει «Το παυσίπονο» του Πέτρου Τατσόπουλου. Γύρω από μια νεαρή κοπέλα που αυτοκτονεί, καθώς δεν αντέχει στην πίεση, υφαίνεται ο ιστός όσων προσπάθησαν να την αποτρέψουν και όσων την οδήγησαν εκεί μια ώρα αρχύτερα. Ο Πέτρος Τατσόπουλος παραχωρεί αδιακρίτως το μικρόφωνο στους θύτες και στα θύματα. Ετερόκλητοι χαρακτήρες -θεούσες, φρικιά, αναρχικοί, τραμπούκοι- παγιδεύονται στην ίδια αφηγηματική φάκα, προτού επιβληθεί ο διαχωρισμός που βιώνουμε σήμερα, αναφέρει το radioalchemy.net.

*Η εκδήλωση της Πάτρας αναμένεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Από τα γνωστότερα και καλύτερα βιβλία του θεωρείται το "Η καλοσύνη των ξένων" (2006) που περιείχε και αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ