ΗΠΑ: Πέρασε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για να αποτραπεί το ομοσπονδιακό «λουκέτο»

Πρέπει τώρα να περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

 

Το «πράσινο φως» έδωσε πριν λίγο η αμερικανική Γερουσία ​σε νομοσχέδιο για να μην παύσει η χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, αν και οι υπηρεσίες ανεστάλησαν ήδη από τα μεσάνυχτα, ώρα Αμερικής.

Το γραφείο Προσωπικού κάλεσε εκατομμύρια ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες τους για το ένα θα πρέπει ή όχι να πάνε σήμερα στη δουλειά τους, όπως μεταδίδει το Reuters, καθώς τα μεσάνυχτα ουσιαστικά μπήκε σε εφαρμογή το «λουκέτο».

Η έγκριση του νομοσχεδίου για τη μεταβατική χρηματοδότηση από τη Γερουσία σημαίνει πως τώρα πρέπει να σταλεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου όμως τα πράγματα δεν είναι εξίσου εύκολα καθώς οι βουλευτές είναι διχασμένοι, με το αποτέλεσμα να φαντάζει αβέβαιο.

Το νομοσχέδιο των 600 σελίδων προτείνει αύξηση των δαπανών του κράτους κατά περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως για την άμυνα και τις εσωτερικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Τις ισχυρότερες αντιρρήσεις προέβαλε ο Ρεπουμπλικάνος Ραντ Πολ, που ήταν αντίθετος στις δαπάνες που θα χρηματοδοτούνται από έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Εφόσον πάντως το νομοσχέδιο περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογραφεί και από τον Ντόναλντ Τραμπ, το «λουκέτο» θα αποδειχθεί σύντομο.

Εάν όχι, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε πλήρη αναστολή, κάτι που θα συμβεί για δεύτερη φορά, μέσα στο 2018.

Διαβάστε επίσης