"Bright Side": Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τη δημοσιογράφο Μανίνα Ζουμπουλάκη

σαββατο και κυριακη 10 και 11 φεβρουαριου

Tο γνωστό αναγνωστήριο "Bright Side" (Φιλοποίμενος 45), διοργανώνει την 3η συνάντηση:   Πώς να γράψεις: Άρθρο, βιβλίο, σεμινάριο με τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Μανίνα Ζουμπουλάκη το Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018. 

Η συγγραφέας σε αυτή τη συνάντηση θα αναφερθεί στον Διάλογο και το ρόλο του, δηλαδή στα μυστικά του δυνατού διαλόγου στο γραπτό λόγο, το διήγημα, μυθιστόρημα, σενάριο ή θεατρικό έργο.

Συγκεκριμένα μας είπε: «Ο συγγραφέας επικοινωνεί τις πληροφορίες για τους ήρωες και την πλοκή μέσα από (1) την αφήγηση ή (2) τον διάλογο. Στα σενάρια και θεατρικά, ο διάλογος εμπεριέχει την αφήγηση, μια και τα λέει όλα μόνος του. Ή μάλλον, τα λένε οι ήρωες ο ένας στον άλλον. Τα τελευταία χρόνια ο διάλογος-χωρίς-αφήγηση έχει μπει για τα καλά στην λογοτεχνία – ολόκληρα μυθιστορήματα με σκέτο διάλογο έχουνε γίνει μπεστ-σέλερ.

Ξέρεις να γράφεις όταν γράφεις ζωντανό, πλούσιο, ουσιαστικό και ταυτόχρονα ελλειπτικό διάλογο: ο αναγνώστης φαντάζεται τους ήρωες σου μέσα από τα ίδια τους τα λόγια, κι εσύ τους παρακολουθείς να ξεδιπλώνουν την ψυχή τους όσο προχωράει η συζήτηση. Η οποία… δεν είναι ποτέ ασήμαντη, επιφανειακή ή πρόχειρη – οι ήρωες στον γραπτό λόγο δεν μιλάνε αέρα-πατέρα, «κουβέντα να γίνεται», παρά ερωτεύονται, σχετίζονται, συγκρούονται, και τελικά εξελίσσονται, μέσα από τα λόγια τους. Ακόμα και μέσα από τις σκέψεις τους, αν εμείς (οι γράφοντες) έχουμε αδυναμία στον εσωτερικό διάλογο.

Χωρίς διάλογο, δεν υπάρχει ιστορία…».

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ