Το τροχαίο και ο ακρωτηριασμός πριν 26 χρόνια στην Πατρών - Πύργου - Κραυγή αγωνίας από θύμα για τον δρόμο καρμανιόλα

Παντελής Παπαναγιώτου, εκπρόσωπος της διαδικτυακής σελίδας «Όχι άλλοι νεκροί και ανάπηροι στην Πατρών-Πύργου»

Ο Παντελής Παπαναγιώτου αποτελεί ένας από τους εκπροσώπους της διαδικτυακής σελίδας «Όχι άλλοι νεκροί και ανάπηροι στην Πατρών-Πύργου». Ο δρόμος καρμανιόλα στάθηκε η αιτία να χάσει το δεξί του πόδι μετά από σύγκρουση με διερχόμενο όχημα. Αποφάσισε να μιλήσει για το ατύχημά του αφενός για να επιστήσει τη προσοχή σχετικά με την επικινδυνότητα του αυτοκινητοδρόμου, και αφετέρου για να δηλώσει την αγανάκτηση του για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του, καταγγέλλοντας την πολιτική αδράνεια.

idbylqdesz5a741a40b8166.jpg

Ο κ. Παπαναγιώτου είναι ιδιαίτερα ενεργός στον αναπηρικό χώρο. Έχει διατελέσει μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της Ε.Σ.Α.με.Α., Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Μ.Α.με.Α. και Πρόεδρος στο Νομαρχιακό Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ του Ν .Ηλείας. Εδώ και δυο χρόνια είναι πρόεδρος του συλλόγου παραπληγικών και κινητικά αναπήρων Ν. Ηλείας.

Πότε και πως έγινε το ατύχημα;

Ήμουν 31 ετών. Ήταν πρωινή ώρα, γύρω στις οχτώ και μισή. Διέσχιζα την Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου για να επισκεφτώ τους γονείς μου. Στο 27ο χιλιόμετρο, σε μια από τις πιο επικίνδυνες στροφές, αυτήν στο Γομοστό, το διερχόμενο όχημα, ξέφυγε της πορείας του με αποτέλεσμα να εισέλθει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστούμε.

Ο αντίκτυπος του τροχαίου ατυχήματος στην υγεία σας;

Ο αντίκτυπος ιδιαίτερα μεγάλος με πολλαπλά τραύματα. Πιο συγκεκριμένα, προκλήθηκε αναπηρία με ποσοστό 90 % μετά από ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού πάνω από τη μεσότητα του μηριαίου, φλεβική ανεπάρκεια, αισθητή νευροπάθεια αριστερού ποδιού, 2 κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, στα πλευρά, πάρεση αριστερού χεριού λόγω συντριπτικών καταγμάτων και επήλθε αφαίρεση μέρους του πνεύμονα μετά από διάτρηση. Είχα θλαστικά τραύματα σε όλο το σώμα και εγκαύματα στην πλάτη. Λόγω της ακινησίας και της έντονης φαρμακευτικής αγωγής στην οποία υποβαλλόμουν, ήρθα αντιμέτωπος και με την παθογόνο παχυσαρκία γι αυτό και  προχώρησα μετά από χρονικό διάστημα σε γαστρικό bypass.

  Πως άλλαξε η ζωή σας μετά το ατύχημα;

Ξεκίνησα από το μηδέν. Δυστυχώς δεν κατάφερα να συνεχίσω το επάγγελμα του εμποροπλοιάρχου αξιωματικού Ε.Ν. (η υποτυπώδη νομοθεσία του ΝΑΤ- Οίκος Ναύτου, δε μεριμνά για την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με αναπηρία). Παρόλα αυτά, σε πρώτο στάδιο, έχοντας κάποιες οικονομίες, κατάφερα να προχωρήσω στην μερική αποκατάσταση και στην αγορά προσθετικών μέσων για την αναπηρία. Χωρίς αμφιβολία, τα στάδια τα οποία διαπερνά ένα άτομο που είναι αρτιμελές και καταλήγει σε άτομο με αναπηρία είναι πολλά, πολυεπίπεδα και διόλου εύκολα. Από την  προσπάθεια για τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, την κατάθλιψη, τον εκνευρισμό και την οργή για το ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος έως την αποδοχή ότι η ζωή συνεχίζεται. Η εξέλιξη και η διάρκεια αυτών των μεταβατικών σταδίων εξαρτάται από την δύναμη της ψυχής, από το κουράγιο που διαθέτει ο καθένας μας. Το σίγουρο είναι ότι η αναγνώριση και η αποδοχή της κατάστασης έρχεται. Θα ήθελα να δηλώσω πως αυτός ο αυτοκινητόδρομος μόνο στα χαρτιά τουλάχιστον χαρακτηρίζεται ως Νέα Εθνική Οδός Πατρών Πύργου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δρόμο καρμανιόλα, για τη μεγαλύτερη παγίδα θανάτου στην Δυτική Ελλάδα.

Σας είχαν προειδοποιήσει για το σημείο, την επικινδυνότητα του δρόμου;

Κανένας δεν με είχε προειδοποιήσει. Έχουν περάσει 26 χρόνια από το τροχαίο ατύχημα. Ακόμη και σήμερα συναντά κανείς την τότε σηματοδότηση του εργοταξίου, καλυμμένες πινακίδες από την πυκνή βλάστηση, επικίνδυνες λακκούβες και ολισθηρό οδόστρωμα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τα μόνα που προστίθενται συχνά είναι τα διάσπαρτα εικονοστάσια σε απόσταση 80 χ.λ.μ. Δεν είναι υπερβολές 176 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτό τον δρόμο. Ένας κατ’ άλλα αυτοκινητόδρομος με 204 διαβάσεις που εισέρχονται καθημερινά από αγροτικά μηχανήματα έως κοπάδια ζώων κτηνοτρόφων των τοπικών περιοχών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που όλοι θα το θυμούνται: Πριν 10 χρόνια περίπου, στην περιοχή της Γαστούνης ,έχασε τη ζωή του ένας συμπολίτης μας μετά από αιφνίδια έλευση αλόγων από παρακείμενο αγρό (από απουσία της προστατευτικής ράμπας η οποία είχε ξηλωθεί από παλαιότερο τροχαίο ατύχημα).

Αν απευθυνόσασταν στις αρμόδιες αρχές τι ακριβώς θα τους λέγατε;

Σε αυτόν τον δρόμο Καρμανιόλα, χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Η απομόνωση, η παθητικότητα και η αδράνεια μας, ερμηνεύονται από την πολιτική εξουσία ως συναίνεση. Η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου θα έπρεπε να τιθόταν ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας στην πολιτική ατζέντα οποιοδήποτε κόμματος βρισκόταν στην εξουσία. Πρέπει κάποιος να επέμβει άμεσα για να μην συνεχιστεί άλλο αυτό το κακό. Από την άλλη, τι να πει κανείς σε αυτούς που δεν έχουν ούτε το φιλότιμο να ζητήσουν συγνώμη στις οικογένειες των θυμάτων αυτής της ασφάλτου.

Απευθυνόμενος στους πολίτες , τι μήνυμα ευαισθητοποίησης  θέλετε να δώσετε σχετικά με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Ως οδηγός και εγώ, γνωρίζω πως μεγάλο μέρος των ατυχημάτων οφείλεται  στον ανθρώπινο παράγοντα, σε λάθη, σε παραλείψεις. Από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να οδηγήσει, οφείλει να τηρεί τους κανόνες για να είναι σε θέση να προφυλάσσει τον εαυτό του και τους υπολοίπους οδηγούς. Ακόμα και όταν παρατηρεί κακοτεχνίες στο οδικό δίκτυο, να μην αδιαφορεί αλλά να απευθύνεται δυναμικά στους αρμόδιους φορείς. Τέλος, φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας. Ένας θα σας πω, παρόλο που το όχημα μου κατά τη σύγκρουση κόπηκε στα δύο, μου έσωσε τη ζωή, η ζώνη ασφαλείας που φορούσα.

Πώς σχολιάζετε την απόφαση της ένταξης του αυτοκινητοδρόμου στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η οποία ανοίγει το δρόμο για την υλοποίησή του με τις οχτώ εργολαβίες στις οποίες έχει σπάσει το έργο;

Η ένταξη του αυτοκινητοδρόμου στο ΕΣΠΑ δε σημαίνει ότι το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση της όγδοης -και τελευταίας- εργολαβίας. Δυστυχώς, δεν έχει δοθεί η ανάλογη βαρύτητα στο εν λόγω ζήτημα. Προβλέπω εμπλοκές στις διάφορες εργολαβίες, η χρονική προθεσμία παράδοσης του έργου θα διπλασιαστεί σε σχέση με αυτήν που είχε ανακοινωθεί. Προβλέπω και άλλοι άνθρωποι να μένουν ανάπηροι και να τραυματίζονται θανάσιμα. Μακάρι να διαψευστώ. Αλλά εάν υπάρχει τέτοια εξέλιξη, θα παρακαλούσα τους αναγνώστες και φίλους οδηγούς να είναι υπομονετικοί και να μας συμπαρασταθούν στις δυναμικές κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε ως εκπρόσωποι της σελίδας μας, ως άτομα με αναπηρία, ως άτομα με κοινωνική ευαισθησία, ως ενεργοί πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ