Γιατί δεν πρέπει να απαγορεύουμε το junk food στα παιδιά

τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatric Obesity», αν απαγορεύετε στα παιδιά σας να καταναλώνουν junk food, μπορεί να έχετε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε.

Πολλοί γονείς, στην προσπάθειά τους να πείσουν τα παιδιά τους να τρέφονται πιο υγιεινά, καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις, όπως να απαγορεύουν τελείως την κατανάλωση τέτοιων τροφών ή να κρύβουν από τα παιδιά τους καραμέλες, κρουασάν, πατατάκια και άλλα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Αυτές οι μέθοδοι όμως δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές αφού, όπως αποδείχτηκε, όταν τα παιδιά βρεθούν κάπου, όπου υπάρχει junk food (και δυστυχώς υπάρχει παντού γύρω μας), καταναλώνουν ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα κατανάλωναν αν δε ζούσαν σε καθεστώς αυστηρής απαγόρευσης.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γονείς, αντί να καταφεύγουν σε ακραία μέτρα, θα πρέπει να υιοθετήσουν άλλες, πιο έξυπνες προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, αντί να απαγορευουν, να επιτρέπουν στα παιδιά να καταναλώνουν συγκεκριμένες ποσότητες (π.χ. μια σοκολάτα την εβδομάδα κλπ) ή αντί να κρύβουν τροφές, να φροντίζουν να μη γεμίζουν τα ντουλάπια τους με τέτοια τρόφιμα και να τα αγοράζουν με μέτρο.

Και φυσικά το πιο σημαντικό είναι να διδάξουν από νωρίς στα παιδιά ότι δεν πρέπει να τρώνε πολύ junk food, όχι γιατί το απαγορεύει η μαμά και ο μπαμπάς, αλλά γιατί δεν είναι ωφέλιμο για την υγεία τους.

Πηγή: mother.gr

Διαβάστε επίσης