Ο Ελληνας πιλότος που ξεγέλασε τους Ταλιμπάν - Δείχνει το στρώμα όπου κρύφτηκε και το διαλυμένο δωμάτιό του

ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΛ

Από θαύμα γλίτωσαν οι δύο Ελληνες πιλότοι που είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν. 

Μάλιστα, η ιστορία του πιλότου Βασίλη Βασιλείου και το πώς σώθηκε -κυριολεκτικά σαν από θαύμα- θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο ταινίας.

Ουσιαστικά ο κ. Βασιλείου κρύφτηκε μέσα στο υπόστρωμα του κρεβατιού για να σωθεί, γλίτωσε σαν από θαύμα από τη φωτιά που άναψαν οι Ταλιμπάν στο δωμάτιό του, βάζοντας αρχικά πανιά στα ρουθούνια του και στη συνέχεια από τύχη, καθώς έκλεισε η μπαλκονόπορτα, δεν υπήρχε οξυγόνο και η φωτιά έσβησε. Σώθηκε επίσης από θαύμα όταν οι Ταλιμπάν που είχαν μπει στο δωμάτιό του, αγνοώντας ότι εκείνος βρίσκεται κρυμμένος ουσιαστικά μέσα στο στρώμα, άρχισαν να πυροβολούν το κρεβάτι! Για καλή τύχη του κ. Βασιλείου το διπλανό από το δικό του. Αυτό στο οποίο κρυβόταν, δεν το πείραξαν. Επίσης, επιβίωσε του ψύχους... Και αυτό γιατί οι φίλιες δυνάμεις έριξαν από κάτω νερό για να περιοριστεί η φωτιά με αποτέλεσμα εκείνος να γίνει μούσκεμα και να παραμείνει ακούνητος, βρεγμένος για ώρες σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. 

Οταν τελείωσε η ομηρεία και οι φίλιες δυνάμεις έκαναν έλεγχο στο ξενοδοχείο, στον πέμπτο όροφο όπου ήταν κρυμμένος ο κ. Βασιλείου και τον οποίο είχαν καταλάβει και διέλυσαν οι Ταλιμπάν, δεν πίστευαν απλά στα μάτια τους, όταν τον είδαν μπροστά τους. 

Τώρα φωτογραφίζεται με το στρώμα που τον έσωσε και ποστάρει τις συγκλονιστικές φωτογραφίες στο Facebook: 

Φωτογραφίες πόσταρε και ο δεύτερος πιλότος, που σώθηκε σαν από θαύμα, Μιχάλης Πουλικάκος: 

Το διευλυμμένο ξενοδοχείο:

«Είχα ανέβει στο δωμάτιο, έκλεισα τα φώτα, είδα από το μπαλκόνι ότι η φρουρά άρχισε να τρέχει, άκουσα θορύβους», περιέγραψε ο κ. Βασιλείου. Ήταν η στιγμή που οι ένοπλοι επιτίθονταν στο ξενοδοχείο. Αρχικά πυροβόλησαν και έσπειραν το θάνατο, στη συνέχεια όμως ανέβηκαν στον όροφό μου, Ξεκίνησαν από το διπλανό δωμάτιο, σπάζοντας την πόρτα με βαρύ αντικείμενο και μετά ήρθαν στη δική μου πόρτα, σήκωσα το στρώμα, το έβαλα στην πόρτα, πέταξα τα σεντόνια, άνοιξα την μπαλκονόπορτα, για να φαίνεται ότι έχω φύγει και μπήκα κάτω από το κρεβάτι», περιγράφει συγκλονίζοντας.

Το δωμάτιό του είχε δύο κρεβάτια, το ένα το είχε ήδη αναστατώσει, για να φαίνεται πως έχει φύγει. Σήκωσε στη συνέχεια το στρώμα και μπήκε από κάτω. Δεν χώραγε και το κρατούσε να αιωρείται για δέκα εκατοστά στον αέρα.

«Τους είδα, ήταν και ο αρχηγός, πήγε στο μπαλκόνι, άρχισε να πυροβολά, ένας άλλος σήκωσε το διπλανό κρεβάτι», είπε λέγοντας ότι οι ένοπλοι Ταλιμπάν φώναζαν συνέχεια το όνομα του αρχηγού τους.

Στη συνέχεια, «φύγανε, ο ένας έμεινε για ώρα στο διπλανό δωμάτιο και οι πυροβολισμοί από το διπλανό δωμάτιο έρχονταν και στο δικό μου», λέει ο Βασίλης Βασιλείου.

Ο έτερος πιλότος, ο Μιχάλης Πουλικάκος, κάθε φορά που πηγαίνει στην Καμπούλ μένει στον 5ο όροφο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου, αυτήν τη φορά έμεινε στον 4ο. Οι ένοικοι του 5ου ορόφου έπεσαν όλοι τους νεκροί από τα πυρά των εισβολέων (εκτός από τον Βασίλη Βασιλείου που ξεγέλασε τους Ταλιμπάν και το θάνατο). 

«Κατά τις οκτώ μπήκαν από την κεντρική είσοδο της κουζίνας οι ένοπλοι, εξουδετέρωσαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και σκότωσαν δέκα άτομα», περιγράφει ο Μ. Πουλικάκος και συνεχίζει:

«Τρέξαμε στα δωμάτιά μας, μας κυνήγησαν και μας πυροβολούσαν στα δωμάτιά μας».

Και οι δύο πιλότου εξήγησαν ότι η σύγχυση που προέκυψε σχετικά με Έλληνα νεκρό ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης εντύπωσης. Επειδή κανένας για ώρες δεν είχε επικοινωνία με τον Βασίλη Βασιλείου, θεωρήθηκε θύμα.

Ο κ. Πουλικάκος ευχαρίστησε όλους τους φίλους και γνωστούς, που τους έχουν κατακλύσει με μηνύματα, αλλά ακόμα περισσότερο την Πρεσβεία και την ΕΥΠ, που τους έδινε οδηγίες μέσω μηνυμάτων τη στιγμή της επίθεσης, για το πώς να προφυλαχθούν.