Άγρια σύγκρουση για το συλλαλητήριο στον ΑΝΤ1 - Κατρούγκαλος: Ήταν σκιά του '92 - Κουμουτσάκος: Δεν ακούτε την ψυχή του Έλληνα - ΒΙΝΤΕΟ

Για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την πολιτική αντιπαλότητα αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων συνομίλησαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Αν. Υπ. Εξωτερικών και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Απαντώντας στα ερωτήματα του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Γιώργος Κουμουτσάκοςεπιτέθηκε στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι «με τον τρόπο που λοιδόρησε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αποκόπηκε από την «ψυχή» του λαού και αυτό φαίνεται και "από τις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά στις Βρυξέλλες".

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν αφορά μόνο το όνομα, λέγοντας «το όνομα είναι ο τίτλος ενός βιβλίου. Το περιεχόμενο του είναι να προβλέπει εγγυήσεις για την αποφυγή κάθε αλυτρωτικής διάθεσης και κυρίως το πώς θα χρησιμοποιηθεί ένα όνομα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».

«Το βασικό ζήτημα είναι ο αλυτρωτισμός. Αυτό πρέπει να λυθεί και να υπάρχει μια συμφωνία πακέτο που να προβλέπει τον αλυτρωτισμό απέναντι στην κυριαρχία μας», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι τα συλλαλητήρια δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά, αλλά κρίνονται κατά περίπτωση, σημείωσε ωστόσο «δεν μπορώ να χειροκροτήσω διχαστικά λόγια που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο όπως «εμείς είμαστε καλύτεροι Έλληνες» ή «γυφτοσκοπιανοί». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν μετράει μόνο η συμμετοχή του κόσμου», λέγοντας «το συλλαλητήριο του ΄92, που ήταν μεγαλύτερο, αφορούσε τις σωστές θέσεις;».

Απαντώντας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι «το συλλαλητήριο ήταν η έκφραση της ψυχής των Ελλήνων για ένα θέμα για το οποίο αγωνιούν» και πρέπει «η Κυβέρνηση να μετατρέψει την δύναμη της ψυχής σε δύναμη λογικής στην διαπραγμάτευση».

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια ονομασία που σαφώς να διακρίνει την χώρα των Σκοπίων από την δική μας», συνέχισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, λέγοντας – μετά τα επίμονα ερωτήματα του Αν. Υπ. Εξωτερικών, ότι το ελάχιστο που ζητά το κόμμα του από την Κυβέρνηση είναι μια σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό ή χρονικό περιορισμό για όλες τις χρήσεις, τονίζοντας «ζητάμε περισσότερα από το 2008, διότι διαπραγματεύεστε με πολύ καλύτερους όρους από εκείνους που αντιμετώπιζε η Κυβέρνηση Καραμανλή».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας έχουν αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες, ισχυριζόμενος ότι οι απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι σταθερές.

Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν κατηγορίες για μετατοπίσεις θέσεων τόσο των κυβερνητικών εταίρων, όσο και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία κατηγόρησε το Μαξίμου ότι δεν έχει ενημερώσει τα κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1

 

 

enikos.gr

Διαβάστε επίσης