Στο Αίγιο Προκόπης Παυλόπουλος και Ιερώνυμος - Θα παρευρεθούν στην τοπική Εθνική Εορτή της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας - Δείτε το πρόγραμμα

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό, για πρώτη φορά με καθ'όλα επίσημο τρόπο, της τοπικής εθνικής εορτής προς τιμήν της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, που πλέον θεσμοθετήθηκε ως τοπική αργία με πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα. Ο φετινός πρώτος εορτασμός θα λαμπρυνθεί με τις παρουσίες του Εξοχώτατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερωνύμου. Την ημέρα αυτή, τόσο οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία, όσο και τα καταστήματα, θα παραμείνουν κλειστά.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν Θεία Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου, ομιλία του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Δημητρίου Σταθακόπουλου, κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ηρώο των Υψηλών Αλωνίων, παρέλαση μαθητικών, προσκοπικών και άλλων τμημάτων στην οδό Ρωμανιώλη, μπροστά από το Ηρώο και ανακήρυξη του ΠτΔ σε επίτιμο δημότη Αιγιαλείας, σε ειδική εκδήλωση στον Δημοτικό Κινηματογράφο "Απόλλωνα". Η γιορτή θα ολοκληρωθεί με επίσημο γεύμα για τους προσκεκλημένους, στο ξενοδοχείο LONG BEACH στην παραλία Λόγγου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα που εξέδωσε ο Δήμος Αιγιαλείας, έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 Ιανουαρίου 2018

Γενικός σημαιοστολισμός (σπίτια, καταστήματα, δημόσια και δημοτικά και ΝΠΔΔ καταστήματα και πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι) από τις 8:00΄ το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου της 26ης Ιανουαρίου.

Φωταγώγηση του Μνημείου των Ηρώων και όλων των δημοσίων και δημοτικών Καταστημάτων, ως και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 26ης Ιανουαρίου.

ΩΡΑ 09:30΄: Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών Σχολείων, Προσκόπων με τις Σημαίες και Φιλαρμονικών στον Ιερό Ναό «ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ» Αιγίου.
Συντονιστές της εκδήλωσης ορίζονται: από την Β/βάθμια Εκπ/ση ο κ. Δημήτριος Μασαούτης, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής-Υποδ/ντής 2ου ΓΕΛ Αιγίου και από την Α/βάθμια Εκπ/ση ο κ. Επαμεινώνδας Σκαρτσίλας, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής 5ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου.

ΩΡΑ 10:00΄: Δοξολογία στον Ιερό Ναό «ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ» Αιγίου χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ και άλλων Μητροπολιτών.

ΩΡΑ 10:20΄: Στον Ι. Ναό θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟ, Νομικό, Διδάκτορα ΠΑΝΤΕΙΟΥ Πανεπιστημίου στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Ιστορίας της Οθωμανικής Περιόδου και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Απογόνων των Αγωνιστών του 1821. Μετά το πέρας αυτού και προηγουμένων των Φιλαρμονικών, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, με τις Σημαίες, στο Μνημείο των Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) μέσω της οδού Μητροπόλεως.

ΩΡΑ 11:00΄: Στο Μνημείο Ηρώων θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και εν συνεχεία θα κατατεθεί στεφάνι από την Α.Ε. τον ΠΡΟΕΔΡΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας της κατάθεσης στεφάνου, η Α.Ε. ο κ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, μπροστά από τον χώρο του Μνημείου των Ηρώων.

ΩΡΑ 11:15΄: ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση των τμημάτων (των σημαιοφόρων  με τους παραστάτες) των Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, των Γυμνασίων και των Λυκείων, του τμήματος του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του τμήματος του Πολιτιστικού Ομίλου «ΑΡΑΤΟΣ» που παρελαύνουν, προηγουμένων των Φιλαρμονικών. 
ΩΡΑ 12:15΄: Απονομή της ανώτατης τιμής του Δήμου στην Α.Ε. τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, στο δημοτικό Κιν/θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» Αιγίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Από 26 έως 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΑΡΑΤΟΣ» (Τμήμα Κινηματογράφου & Ιστορικής Αναβίωσης) παρουσιάζει στο ισόγειο του δημοτικού  κτιρίου ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ στο Αίγιο:
-    Α΄ Έκθεση αρμάτων και φορεσιάς των αγωνιστών του 1821.
Ώρα 18:30΄ Εγκαίνια της Έκθεσης από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο.
Ώρες επίσκεψης για το κοινό: στις 26.1.2018 από ώρα 13:00΄ έως και 14:30΄ και από 18:00΄ έως 20:30΄.
-    Β΄ Ώρα 19:00΄ στις 26.1.2018 εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση της χρήσης των αυθεντικών αρμάτων των αγωνιστών του 1821».
-    Γ΄ Από 27 έως 31 Ιανουαρίου 2018 ώρες επίσκεψης για το κοινό: από 9:00΄ έως 12:30΄ και από 17:30΄ έως 21:30΄.

Διαβάστε επίσης