Απίστευτο: O Tραμπ διοργάνωσε και απένειμε βραβεία «Fake News»

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ: ΕΝΑΣ... ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τελικά τους νικητές των δικών του «βραβείων “Fake News”» με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης να φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας.

Το... πρώτο βραβείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου «κέρδισε» ο νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, Πωλ Κρούγκμαν, επειδή είχε υποστηρίξει ότι η προεδρία Τραμπ θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην αμερικανική οικονομία.

Ο Τραμπ επιτέθηκε και στον δημοσιογράφο Μπράιαν Ρος του ABC, επειδή είχε μεταδώσει εσφαλμένα ότι ο Τραμπ έδωσε οδηγίες στον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν να έρθει σε επαφή με τη Ρωσία στη διάρκεια των εκλογών.

Έκπληξη για πολλούς προκάλεσε το γεγονός ότι ο Τραμπ τοποθέτησε στην τρίτη θέση το CNN -παρά την εχθρότητα που τρέφει προς το δίκτυο. Και ναι μεν το CNN δεν έπιασε την κορυφή, αλλά περιλαμβάνεται τέσσερις φορές στη λίστα.

Την τέταρτη θέση κατέλαβε ένα ρεπορτάζ του περιοδικού Time, ενώ την πέμπτη ένα άρθρο της Washington Post. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι παρά τις συχνές υβριστικές επιθέσεις που δέχονται από τον ένοικο του Λευκού Οίκου οι New York Times επανεμφανίζονται στη λίστα του στη δέκατη θέση.

Τα... βραβεία απένειμε ο Τραμπ για συγκεκριμένα ρεπορτάζ και όχι στα συγκεκριμένα ΜΜΕ με εξαίρεση το ενδέκατο που καταδικάζει γενικώς όλα τα δημοσιεύματα για την καταγγελλόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διαμηνύει μέσω του Twitter με κεφαλαία γράμματα: «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ!»

Ο Τραμπ, ο οποίος καταφέρεται σχεδόν καθημερινά κατά των «ανέντιμων» ΜΜΕ, είχε προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει τα “Fake News Awards” και τελικά μετά από μια αναβολή το έκανε, αν και η πρώτη προσπάθεια μέσω Twitter απέτυχε αφού «κράσαρε» η ιστοσελίδα της Ρεπουμπλικανικής Εθνικής Επιτροπής, στην οποία παρέπεμπε για τα αποτελέσματα...

Για τελετή «απονομής» των... βραβείων ούτε λόγος φυσικά.

Με μια δεύτερη ανάρτηση αργότερα ο Τραμπ πρόσθεσε: «Παρά την εν μέρει πολύ διεφθαρμένη και ανέντιμη κάλυψη της επικαιρότητας, υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι, που τους σέβομαι και πολλές ΚΑΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ για τον αμερικανικό λαό, για τις οποίες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε!»

Νωρίτερα δύο επιφανείς Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί επέκριναν τον Τραμπ για τα «βραβεία».

«Κύριε πρόεδρε, σταματήστε να επιτίθεστε στον Τύπο», έγραψε στη Washington Post o γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν. «Είτε ο Τραμπ έχει επίγνωση ή όχι επ΄ αυτού, τις πράξεις του τις παρακολουθούν στενά ξένοι ηγέτες που χρησιμοποιούν ήδη τα λεγόμενά του ως δικαιολογία» για να περιορίσουν την ελευθερία του Τύπου, υπογράμμισε.

Αλλά και ο συνάδελφός του Τζεφ Φλέικ, μιλώντας στη Γερουσία, τόνισε ότι η ελευθερία του Τύπου είναι εχθρός των αυταρχικών ηγετών και αυτό τον καθιστά φύλακα της Δημοκρατίας. «Όταν ένα πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία αντιδρά σε κάθε δημοσίευμα που δεν του αρέσει, χαρακτηρίζοντάς το “Fake News” τότε αυτό το πρόσωπο είναι που πρέπει να κινεί υποψίες, όχι ο Τύπος», είπε.

Μετά την ανακοίνωση των «νικητών» πολλοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι έσπασαν πλάκα με τα «βραβεία», λέγοντας ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί νικητές. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να σε επιλέξει κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Τραμπ», είπε ο Στίβεν Κόλμπερτ στη σατιρική εκπομπή “The Late Show” του CBS.