Το αναπτυξιακό συνέδριο στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας- Το "όχι" του Δήμου

Πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν αυτό του «Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Δυτικής Ελλάδας», με εισηγητή τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της δημοτικής παράταξης  «Λαϊκή Συσπείρωση» και της «Ανυπότακτης Πολιτείας».

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, ανέφερε τα εξής:

«Στις 16 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο, λάβαμε σχετική πρόσκληση προς το Δήμο για συμμετοχή σε σύσκεψη που θα γινόταν τη Δευτέρα 18/12. Όπως η ίδια η πρόσκληση ανέφερε, το θέμα της σύσκεψης ήταν ο καλύτερος προγραμματισμός του συνεδρίου  και η σχετική ενημέρωση στα πλαίσια των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας.

Αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος σε αυτή τη σύσκεψη. Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο Δήμος εξηγούσαμε και τους λόγους, αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής «(…)Η κυβέρνηση έχει πλήρη ενημέρωση για το σύνολο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων που αφορούν την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αυτά τα συνέδρια γίνονται προκειμένου να παρουσιαστεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, για τη λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» και να εξειδικευτεί για κάθε χωρική  ενότητα.

Έχει να κάνει με την εξειδίκευση της στρατηγικής του κεφαλαίου ανά Περιφέρεια, ιεράρχηση των κλάδων που μπορούν να στηρίξουν την επιχείρηση ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Αποτελεί εμπαιγμό και εξαπάτηση για τα λαϊκά στρώματα που συνθλίβονται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που ζουν στη φτώχια και την ανέχεια, σε μια περίοδο που οι παραγωγικές δυνατότητες, τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής μπορούν να καλύψουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.  (…)» 

Θυμίζουμε ότι, η κυβέρνηση και το σύνολο των υπουργών γνωρίζει και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τα αντίστοιχα αιτήματα που αφορούν τον πατραϊκό λαό. Για παράδειγμα, έχει παραδοθεί στο ίδιο τον Πρωθυπουργό επιστολή που έθετε το πλαίσιο αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατατέθηκε πρόταση στη Βουλή για μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους στα πλαίσια της μεγάλης πορείας αγώνα Πάτρα – Αθήνα. 

Η μόνη ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα είναι μέσω του τύπου, όπου τα κυβερνητικά στελέχη έχουν παραθέσει τους άξονες πάνω στους οποίου «στήνεται» το συνέδριο,  με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Ιανουαρίου.

Φέρνουμε το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να τοποθετηθούμε πάνω στα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση με τη διοργάνωση του «αναπτυξιακού συνεδρίου» και να λάβουμε αντίστοιχες αποφάσεις.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται και μέσω των περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων ότι το 2018 είναι χρονιά ανάκαμψης για το λαό, είναι ο χρόνος που θα τελειώσουν τα μνημόνια, ότι γενικά έρχονται καλύτερες μέρες για το λαό μας.

Τα κυβερνητικά στελέχη, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους και στα πλαίσια προετοιμασίας του συνεδρίου, μιλούν για «δίκαιη ανάπτυξη», «παραγωγική ανασυγκρότηση», «άμβλυνση των ανισοτήτων», και «νέο παραγωγικό μοντέλο». Η αλήθεια όμως βρίσκεται στην πραγματικότητα, που  βιώνει σήμερα ο λαός και στο Δήμο μας. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην περιοχή, τις πρώτες θέσεις στη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια καταλαμβάνουν η φτώχεια και η ανεργία. Περίπου το 47% όσων δουλεύουν δηλώνει πως φοβάται πως θα χάσει τη δουλειά του.

Την ίδια στιγμή που ισχυρίζονται ψευδώς ότι τα  καλύτερα έρχονται καταθέτουν πολυνομοσχέδιο σκούπα, όπου νομοθετούνται κατά παραγγελία του κεφαλαίου και στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης, μεταξύ των άλλων, το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος και η επέκταση των πλειστηριασμών. 

Η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», εμπλέκει πιο βαθιά τη χώρα μας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Έχουμε αναβάθμιση του ρόλου του Αράξου και τον κίνδυνο εγκατάστασης των πυρηνικών όπλων, αναβάθμιση του ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης συμπληρωματικά στη νέα συμφωνία για τη βάση της Σούδα,  μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο,   συμμετοχή σε αποστολές και επεμβάσεις εκτός συνόρων κ.α. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει εκφράσει την έντονη ανησυχία του  για ότι αφορά την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο. Έχουμε δεσμευτεί και παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους Δήμους της περιοχής, όπου είναι ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στη χώρα μας και στη Βάση του Αράξου.

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει την καμπάνια συλλογής υπογραφών αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, ενάντια στην πράξη αναγνώρισης από τις ΗΠΑ, της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Καταδικάζουμε την υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης και απαιτούμε να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής, του Δεκέμβρη του 2015 και να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους. Καταδικάζουμε τη βία, τον αυταρχισμό, τις φυλακίσεις, τις δολοφονίες τις προσπάθειες ταύτισης, του θύτη με το θύμα.

=

Μπροστά σε όλα αυτά, στην πλημμύρα των αντιλαϊκών μέτρων, πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας και η καθεμιά τι είναι πραγματικά αυτό που φταίει για την ανεργία, τη φτώχεια, τη λαϊκή χρεοκοπία που αντιμετωπίζουν. Να αναρωτηθεί, αν αυτό που «λείπει» από την χώρα μας είναι οι «επενδύσεις».

Τότε θα διαπιστώσει ότι αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το ανάποδο:  Η προσέλκυση επενδύσεων, η ανταγωνιστικότητα, η κατοχύρωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των κερδών για τους λίγους, προϋποθέτουν την απόλυτη και σχετική φτώχεια για τους πολλούς.

Η κυβέρνηση προτείνει μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου , αναπτυξιακούς νόμους, επιδοτήσεις, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, (βλέπε ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό), μείωση της φορολογίας τους, ώστε να ‘’γίνουν επενδύσεις’’ και να ‘’δημιουργηθούν θέσεις εργασίας’’.

Στην περιοχή μας πρώτη στο ζήτημα έσυρε το χορό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που διοργάνωσε συνέδριο αντίστοιχου περιεχομένου με θέμα «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα». Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, από το βήμα του συνεδρίου  αναφέρθηκε και στην φορολόγηση των επιχειρήσεων η οποία παραδέχθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να μειωθεί διαφορετικά κινδυνεύει να καταστεί μη βιώσιμο «αυτό που πετύχαμε και να πάμε σε νέες συνθήκες ύφεσης»

 

Διαβάστε επίσης