Τηλεοπτικές άδειες: Στο ΣτΕ οι αιτήσεις 4 καναλιών για «πάγωμα» του διαγωνισμού

Ξεκινά η «μάχη»

Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου αρχίζει ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η "μάχη" για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας.

Για τις άδειες έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι τηλεοπτικοί σταθμοί Αντένα, Άλφα, Σκάι και Σταρ και ζητούν να «παγώσει» η προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως και δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος.

«Αντισυνταγματικός ο νόμος»

Από την πλευρά των νομικών εκπροσώπων των τηλεοπτικών σταθμών γίνεται λόγος για αντισυνταγματικότητα του όλου νομικού πλαισίου χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και σύγκρουσή του με τους νομοθετικούς Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς κανόνες.

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισμού και της ανοικτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζεται υπέρμετρα ο ανταγωνισμός και η εσωτερική αγορά.

Ένα άλλο επιχείρημα που επικαλούνται είναι η υπερβολικά μεγάλη τιμή εκκίνησης για κάθε τηλεοπτική άδεια η οποία έχει οριστεί στα 35 εκ ευρώ και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισμός της τιμής εκκίνησης.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου είσαγε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των 4 τηλεοπτικών σταθμών στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και όρισε εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο.Οι αιτήσεις θα συζητηθούν μεθαύριο το πρωί, στις 10,30 π.μ. στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κεκλεισμένων των θυρών.

Διαβάστε επίσης