Ερευνα-σοκ: Η γενιά των millenial έχει τάσεις τελειομανίας, κατάθλιψης

και αυτοκτονίας

Eρευνα αποκαλύπτει ότι οι millenial εμφανίζουν πιο έντονα από ποτέ το αίσθημα της τελειομανίας και έχουν τάσεις κατάθλιψης, αυτοκτονίας και υπερβολικό άγχος.

Είναι τα παιδιά που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1980 και τα μέσα των 90s. Το περιοδικό TIME τους αποκαλεί me me me generation και τους θεωρεί τεμπέληδες εγωιστές που ποστάρουν τα πάντα στο Instagram.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Bulletin» οι σημερινοί νέοι, σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, είναι πιο αυστηροί με τον εαυτό τους, πιο απαιτητικοί με τους άλλους, έχουν πολύ άγχος και νιώθουν πιο έντονα την κοινωνική πίεση να είναι τέλειοι. Και όλα αυτά εις βάρος της ψυχικής τους υγείας.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 40.000 Αμερικανούς, Καναδούς και Βρετανούς φοιτητές που γεννήθηκαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έως το 2016.

Κάθε φοιτητής έπρεπε να απαντήσει στις ερωτήσεις της Πολυδιάστατης Κλίμακας της Τελειομανίας (Multidimensional Perfectionism Scale- MPS).  

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα μετά τις απαντήσεις των νέων φοιτητών ότι η αυξητική τάση της τελειομανίας τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία τους.

Μάλιστα αναφέρει πως τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και σκέψεων αυτοκτονίας αυξήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια και οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και παροτρύνουν τα σχολεία να βρουν τρόπους ώστε να μειώσουν τον ανταγωνισμό.  

Ο ανταγωνισμός όμως, όπως σημειώνουν, καλλιεργείται από τη μεγάλη συμμετοχή των νέων στα social media. Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν κάνει πιο εύκολο το γεγονός ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους υπόλοιπους. 

Είναι ένας από τους βασικούς «ενόχους», λόγω της σύγκρισης στην οποία υποβαλλόμαστε. Αλλες αιτίες είναι οι υπερπροστατευτικοί αγχώδεις γονείς που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των πάντων. 

Οι ψυχολόγοι θεωρούν τους millenial subadults. Μια υποκατηγορία ενηλίκων που καταρρέει ψυχολογικά. Στην Κίνα τους λένε και μικρούς αυτοκράτορες, ken lao zu, επειδή ζουν παρασιτικά, εξαιτίας των υπερβολικά προστατευτικών γονιών τους. 

Είναι αυτοί που έχουν υψηλές προσδοκίες, ουτοπικές φιλοδοξίες και υψηλά στάνταρ. Αλλά με καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις.

iefimerida.gr