Γιατί η "Ανυπότακτη Πολιτεία" ψήφισε λευκό στην εκλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

από τους Γιώργο Σουβαλιώτη, Δημήτρη Σταμουλακάτο, τακτικό και αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ, του ΔΗΠΕΘΕ

Στο ΔΣ της 27ης Δεκεμβρίου συζητήσαμε για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή (ΚΔ) του ΔΗΠΕΘΕ. Η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ήταν κενή το τελευταίο    -αρκετά μεγάλο- διάστημα λόγω της εσπευσμένης αποχώρησης του προηγούμενου ΚΔ, κ. Καζάκου, αλλά και της καθυστέρησης της όλης διαδικασίας εκλογής νέου ΚΔ, με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΠΟ.

 

Απογοητευτικός ο αριθμός των συμμετοχών

Ο αριθμός των υποψήφιων για τη θέση του ΚΔ, ήταν χαμηλός, κατώτερος των προσδοκιών μας. Μόλις 7 άνθρωποι του πολιτισμού και του θεάτρου έδειξαν ενδιαφέρον να καλύψουν τη θέση, οι περισσότεροι εκ των οποίων είτε έχουν μακρόχρονη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ, είτε έχουν δηλώσει ξανά υποψηφιότητα και στην προηγούμενη διαδικασία εκλογής. Χωρίς φυσικά να υποτιμούμε καμία υποψηφιότητα, και αναγνωρίζοντας την εμπειρία, την καταξίωση αλλά και το δυναμισμό που είχαν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι, είναι προφανές ότι η θέση του ΚΔ του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας δεν αποτέλεσε πόλο προσέλκυσης της «αφρόκρεμας» του θεατρικού κόσμου.Φυσικά, με τον όρο «αφρόκρεμα» δεν αναφέρομαι σε ανθρώπους-κατασκευάσματα της και των μέσων, αλλά σε μια σειρά από καλλιτέχνες που πρωτοπορούν στο χώρο του θεάτρου τα τελευταία χρόνια, που θα περίμενε κανείς να επιθυμούν να αναμετρηθούν με την επαγγελματική πρόκληση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του σημαντικότερου ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.

 

Γιατί συνέβη αυτό;

Από τις κεντρικές παραγωγέςκαι το Άρμα Θέσπιδος που τις αγκαλιάζει ο κόσμος της πόλης μέχρι τις πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες του OperaStudioκαι τη λειτουργία της Δραματικής Σχολής, οι δράσεις και οι δομές μας είναι πολλές και σημαντικές, και σίγουρα καταξιώνουν το ΔΗΠΕΘΕ στα μάτια του καλλιτεχνικού κόσμου. Και όμως όλα αυτά, δεν ήταν αρκετά για να εκφραστεί ο πραγματικός πλούτος του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας, στης υποψηφιότητες για τη θέση του ΚΔ. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Γιατί είχαμε 7 υποψηφιότητες και όχι 50; Γιατί δεν είναι ελκυστικός προορισμός για έναν καλλιτέχνη το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας; Μια ειλικρινής και αναγκαία αυτοκριτική -που δυστυχώς δεν κάνει η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά ούτε και η Δημοτική Αρχή- , θα ήταν ότι η προηγούμενη εκλογή ΚΔ τραυμάτισε το θεσμό. Η αίσθηση της προειλημμένης απόφασης και της «κομματικής επιλογής» που δόθηκε πριν από 2 χρόνια, όταν εκλέχτηκε ο κ.Καζάκος, χρωμάτισε δυστυχώς και τη φετινή εκλογή. Αυτός ήταν κατά τη γνώμη μου ο καθοριστικός παράγοντας για μια σειρά «απουσίες» από τον κατάλογο των φετινών υποψηφιοτήτων.  Και η αντιστροφή αυτής της «αίσθησης» που σαν ΔΗΠΕΘΕ έχουμε δώσει, είναι το άμεσο καθήκον του νέου ΚΔ και του ΔΣ. Διαφωνήσαμε επίσης με την στάση της πλειοψηφίας, όταν ο κ. Καζάκος αποσύρθηκε από την θέση του.

Γιατί ψηφίσαμε «λευκό»

Για τους λόγους αυτούς, στην πρόταση του προέδρου για τη θέση του ΚΔ, ψηφίσαμε λευκό. Από όλες τις πολύ αξιόλογες υποψηφιότητες που κατατέθηκαν, είναι αλήθεια ότι αυτή του κ.Τσακίρη, υπερτερούσε στα ουσιαστικά και στα τυπικά προσόντα που η προκήρυξη της θέσης ζητούσε. Όμως, επειδή θα θέλαμενα υπάρχουν πολλές ακόμα, αντίστοιχου βεληνεκούς , υποψηφιότητες, και όχι μόνον 6, εκτιμούμε, ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να καταδείξει αυτήν ακριβώς την αντίφαση,με την ελπίδα να προβληματιστεί και η πλειοψηφούσα παράταξη και να έχει πλήρως την ευθύνη.Ευχόμαστε στον κ. Τσακίρη μια πλούσια και δημιουργική θητεία στη νέα του θέση. Θα στηρίξουμε όλες τις θετικές του πρωτοβουλίες και δράσεις, για την πλήρη επιτυχία του ΔΗΠΕΘΕ.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Γιώργος Σουβαλιώτης, Δημήτρης Σταμουλακάτος, τακτικό και αναπληρωματικό μέλος στο Δ.Σ, του ΔΗΠΕΘΕ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ