Γιορτινά μπούτια γαλοπούλας με εσπεριδοειδή και μέλι

συνταγη

Το γιορτινό τραπέζι θέλει πιάτα με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μια νόστιμη και ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η συγκεκριμένη συνταγή που συνδυάζει την οξύτητα και τον αρωματικό χαρακτήρα των εσπεριδοειδών με τη γλύκα του μελιού.

Διαδικασία

Χαράζετε τα μπούτια της γαλοπούλας και καρφώνετε πάνω τους τα γαρίφαλα.

Ανακατεύετε το μέλι με 50ml χυμό εσπεριδοειδών και λίγο λάδι και αλείφετε τη γαλοπούλα με το ⅓ του μίγματος.

Σε ένα ταψί ψήνετε τη γαλοπούλα μαζί με το ζωμό, τον υπόλοιπο χυμό εσπεριδοειδών και λίγο λάδι στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Στη μισή ώρα γυρίζετε τα μπούτια της γαλοπούλας, τα αλείφετε με άλλο ⅓ από το μίγμα του μελιού, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το ψήσιμο.

Μετά από 10 λεπτά, τα ξαναγυρίζετε, τα αλείφετε και με το υπόλοιπο μίγμα, δυναμώνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνετε για 15 λεπτά ακόμα.

Ψήνετε τις πατάτες στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου, πασπαλισμένες με χοντρό αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο και ραντισμένες με το ελαιόλαδο. Σερβίρετε τη γαλοπούλα μαζί με τις πατάτες και περιχύνετε με τη σάλτσα.
 

Tips

Για να φτιάξετε μια γρήγορη σάλτσα για να συνοδέψετε το κρέας, παίρνετε τα ζουμιά από το ταψί στο οποίο ψήσατε τη γαλοπούλα και τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι. Βράζετε για 15 λεπτά και δένετε τη σάλτσα με το κορνφλάουρ το οποίο έχετε διαλύσει σε 1 κουτ. σούπας νερό.

Διαβάστε επίσης