Γιατρός μήνυσε το Σωματείο του Αγίου Ανδρέα για δυσφήμιση- Όλα ξεκίνησαν ένα καλοκαίρι

Στο σκαμνί του δικαστηρίου οδήγησε πριν από λίγες ημέρες  το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», ένας πρώην ειδικευόμενος γιατρός με την κατηγορία της δυσφήμισης.

Αιτία του... πολέμου, μια ανακοίνωση της 14ης Ιουλίου 2014 σχετικά με το χειρουργείο της νέας πτέρυγας στην οποία το Σωματείο έκανε αναφορά στην ύπαρξη ειδικευόμενου που «καθ΄ υπόδειξη και εντολή του Διευθυντή του, φανερά και προκλητικά καταγράφει σε μπλοκάκι όλες τις κινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού μέσα στις χειρουργικές αίθουσες» συμπληρώνοντας ότι γενικά «μέσα στις χειρουργικές αίθουσες και μάλιστα σε ώρα εργασίας επικρατεί κλίμα έντασης - καταπίεσης και μεγάλου στρές στο προσωπικό, κλίμα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποβεί επιζήμιο και  για τον ασθενή».

- Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου- 

Στην επίμαχη ανακοίνωση που διακινήθηκε εντός του νοσοκομείου, το Σωματείο, το οποίο δεν ανέφερε το όνομα του γιατρού, προέβαινε σε χαρακτηρισμούς σχετικά με τις μεθόδους που ο γιατρός φερόταν να ακολουθεί και σε κάποιο σημείο τόνιζε: «Απαιτούμε από τους εμπνευστές- καθοδηγητές και εκτελεστές αυτής της ασφαλίτικης πρακτικής, αλλά και των προαναφερόμενων συμπεριφορών, να σταματήσουν αμέσως αυτήν τους την πρακτική και τακτική, προτού χρειαστεί η ονομαστική καταγγελία στις Εισαγγελικές Αρχές αλλά και Δημοσίως, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της Δημοκρατίας. Ζητάμε από τους Διοικούντες και βεβαίως τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, αλλά και την Νοσηλευτική Διεύθυνση και όχι μόνον, την άμεση παρέμβασή τους».

Το περιστατικό συνέβη το καλοκαίρι του 2014 και πριν από λίγες ημέρες το Σωματείο οδηγήθηκε στα δικαστήρια προκειμένου να απολογηθεί ενώ ζητείται από αυτό απόδοση χρηματικού ποσού (οι πληροφορίες λένε ύψους περίπου 20.000 ευρώ), προκειμένου να δικαιωθεί ο ειδικευόμενος για την προσβολή που θεωρεί ότι του έγινε και μάλιστα ενώ αυτός δεν εργάζεται πλέον στο νοσοκομείο, αλλά πλέον διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην πόλη.

Η υπόθεση αφορούσε τις διαμαρτυρίες των εργαζομένωνγια τα μέτρα της ακτινοπροστασίας που έπρεπε να λαμβάνονται για τους  ασθενείς και τούς  εργαζόμενους  κατά την διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μέσα στην χειρουργική αίθουσα, για την ακτινοπροστασία των συναδέλφων τους και τον πόλεμο νεύρων, την επίθεση που, όπως ισχυρίζονται δέχονταναπό συγκεκριμένους γιατρούς της Ορθοπεδικής κλινικής.

Οι εργαζόμενοι διατείνονται ότι διεκδικούσαν το αυτονόητο του μη επηρεασμού από τις ακτινοθεραπείες ατόμων με υψηλό κίνδυνο, όπως έγκυοι, ασθενείς κ.α. αλλά και τη λήψη μέτρων προστασίας για όλους.

Τότε, όπως λένε και όπως κατήγγειλαν με την ανακοίνωσή τους ο ειδικευόμενος γιατρός, είχε εντοπιστεί πολλάκις να τους παρακολουθεί, να ζητάει εξηγήσεις από εργαζόμενους σχετικά με τη στάση τους και να δίνει αναφορά για όσους απομακρύνονταν από τα σημεία των ακτινοθεραπειών προκειμένου να μην εκτίθενται.

Το Σωματείο προχώρησε τότε σε καταγγελία και σε παράσταση διαμαρτυρίας  στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων στα χειρουργεία αφενός από την ακτινοβολία, αφετέρου από μεθόδους παρακολούθησής τους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.

Η στάση αυτή του Σωματείου το έφερε σε άγρια κόντρα με τέσσερις γιατρούς, με τον πρόεδρό του να έχει έντονη λογομαχία μαζί τους.

Από αυτούς προχώρησε σε ένδικα μέσα μόνο ο ειδικευόμενος.

«Δεν γνωρίζουμε το λόγο για τον οποίο έγινε αυτό. Εμείς δεν αναφέραμε ποτέ το όνομά του. Σε περίπτωση ωστόσο που το δικαστήριο αποφασίσει εναντίον μας, θα καταγγελθεί επωνύμως» λέει ο κ. Κώστας Πετρόπουλος.

πηγη εφ. Κόσμος

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ