Το Πανεπιστήμιο Πατρών μας λέει το καιρό!

Από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής

Το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μας λεει τον καιρό, καθώς έχει θέσει σε λειτουργία, στην τρέχουσα μορφή τους από το 2010, μετεωρολογικό και ακτινομετρικό σταθμό, που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Φυσικής. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

Ο μετεωρολογικός σταθμός μετρά τις ακόλουθες παραμέτρους: θερμοκρασία και σχετική υγρασία περιβάλλοντος, διεύθυνση και ταχύτητα ανέμου, ατμοσφαιρική πίεση, ύψος βροχής. Διαθέτει επίσης και εξατμισήμετρο για τις ανάγκες εξειδικευμένων μετρήσεων.

Ο ακτινομετρικός σταθμός μετρά την ολική, άμεση και διάχυτη ηλιακή ακτινοβολία, τη διάρκεια της ηλιοφάνειας και την υπεριώδη ακτινοβολία σε διάφορες φασματικές περιοχές. Διαθέτει, επίσης, κάμερα με ευρυγώνιο φακό, η οποία φωτογραφίζει συνεχώς τον ουράνιο θόλο.

Η επεξεργασία των φωτογραφιών αυτών, με αλγορίθμους οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί από το Εργαστήριο, επιτρέπει την αυτόματη μέτρηση του βαθμού νέφωσης της περιοχής. Η

απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο των βασικών παραμέτρων και των δύο σταθμών είναι πλέον διαθέσιμες στο διαδίκτυο:

Για τον μετεωρολογικό σταθμό στη διεύθυνση http://mymeasurements.eu/u/lapup/meteo.php?lang=el και για τον ακτινομετρικό στη: http://mymeasurements.eu/u/lapup/solar.php?lang=el.

Οι αντίστοιχες ιστοσελίδες έχουν αναπτυχθεί, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, ώστε να εξυπηρετούν τους επισκέπτες του Πανεπιστημίου, αλλά και της περιοχής μας από το εξωτερικό. Περιμένουμε να μας επισκεφτείτε!

Διαβάστε επίσης