«Πέρασε» από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 με 153 «ναι»

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Προϋπολογισμός του 2018, με 153 βουλευτές να υπερψηφίζουν το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και 144 να το καταψηφίζουν.

Αναλυτικότερα, συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Υπέρ του Προϋπολογισμού ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων).

Τον Προϋπολογισμό καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει, σημειώνοντας παράλληλα πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά. Επίσης, απουσίασαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

«Μετωπική» για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη νωρίτερα η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2018 στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν βέλη κυρίως για τα μνημόνια και την επόμενη ημέρα της οικονομίας.

Αλ. Τσίπρας: Τροϊκανότερος των τροϊκανών ο Κυρ. Μητσοτάκης

Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, τόνισε πρόκειται για τον πρώτο Προϋπολογισμό που κατατίθεται μετά από οκτώ χρόνια χωρίς την ανάγκη επιπρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη «τροϊκανότερο των τροϊκανών».

«Υπερφορολήγηση είναι τα 5 δισ. ή τα 30 δισ. που φέρατε εσείς; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιος το τέλος επιτηδεύματος;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε ότι «εμείς δεν καταφέραμε να άρουμε άμεσα αυτά που εσείς φορτώσατε στον ελληνικό λαό, και τώρα μας κατηγορείτε για αυτά που εσείς φορτώσατε», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «αλλάξαμε τους φορολογικούς συντελεστές, εφαρμόζοντας μια προοδευτική φορολόγηση, μοιράζοντας όσο πιο δίκαια μπορούσαν να μοιραστούν τα βάρη δεδομένων των συνθηκών».

Παράλληλα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, διερωτήθηκε πού θα βρεθούν τα κονδύλια για τη μείωση των φόρων. «Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση πόρων από τη δημόσια υγεία;», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς».

Απευθυνόμενος στη Ν.Δ., ανέφερε πως «εσείς πριν τρία χρόνια μιλούσατε για success story με επιτόκια για το 10ετές ομόλογο στο 8%. Εμείς σήμερα μιλάμε για τέλος της περιπέτειας, για τον απλό λόγο ότι τα επιτόκια στο 10ετές έχουν ήδη, οχτώ μήνες πριν τη λήξη του τρίτου προγράμματος, πέσει στο 3,7%. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε;».

Κυρ. Μητσοτάκης: Το πρόβλημά σας κ. Τσίπρα είναι η βαθιά ανηθικότητα

«Ρίξατε την προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά), σε αγαστή συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή και τον Φώτη Κουβέλη για να έρθετε να εφαρμόσετε τις πιο σκληρές πολιτικές που βίωσε η χώρα... κοροϊδέψατε των ελληνικό λαό δύο φορές, αποτύχατε δύο φορές» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας πως «αποτύχατε και ως αντιμνημονιακοί και ως διαχειριστές του μνημονίου». Κάνοντας λόγο για χρήσιμους ηλίθιους, διεμήνυσε πως «τρίτη ευκαιρία δεν έχετε».

Αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό, είπε πως επαναλαμβάνει «την ίδια αποτυχημένη συνταγή, είναι προϋπολογισμός λιτότητας, αντιαναπτυξιακός, πολλών φόρων, άδικος και αντιλαϊκός», ενώ σημείωσε πως οι προβλέψεις για την οικονομία πέφτουν έξω, με κυριότερη αυτήν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Ανέφερε ακόμη ότι χάνονται θέσεις πλήρους απασχόλησης και δημιουργούνται θέσεις υποαπασχόλησης και τα έσοδα αυξάνονται συγκυριακά και όχι με βιώσιμο τρόπο.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για αχρείαστα υπερπλεονάσματα το 2016 και το 2017, λέγοντας ότι δεν προέκυψαν από την υπεραπόδοση της οικονομίας, αλλά είναι προϊόν της απαράδεκτης υπερφορολόγησης της παραγωγικής Ελλάδας.

«Μας είπατε κ. Τσίπρα ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι μεγάλης σημασίας. Φταίω εγώ τώρα αν σας πως ψεύτη; Ή μήπως προτιμάτε το κωλοτούμπας, που έχετε πατεντάρει;» ανέφερε, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. «Το πρόβλημά σας κ. Τσίπρα δεν είναι η ιδεολογία σας, αμφιβάλλω αν έχετε οποιαδήποτε» συνέχισε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημά σας τελικά κ. Τσίπρα είναι ο αφόρητος κυνισμός και η βαθιά σας ανηθικότητα και όσο παραμένετε στην εξουσία καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση - Π. Καμμένος: Πρώτος Προϋπολογισμός ομαλότητας

Η κυβέρνηση συγκέντρωσε τα βέλη και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Κατά την τοποθέτησή της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματάχαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό τον Προϋπολογισμό και σημείωσε ότι «για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ». Τόνισε πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «τώρα λέει πως δεν είναι αναγκαία η ένταξη στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης σε αντίθεση με όσα έλεγε πέρσι». «Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας το αφήγημα του Πρωθυπουργού ως αφήγημα εξαπάτησης των πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης όταν μιλά για το «μεταμνημονιακό μέλλον» μετά τον Αύγουστο του 2018, δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ζήτησε εκ νέου ενημέρωση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «πολιτικό στριπτίζ στον Τραμπ». Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υπογράψει νέα μείωση των συντάξεων που θα φθάσει το 30%, καθώς και νέα επιπρόσθετη αύξηση της φορολογίας που θα πλήξει χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους των 500 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» υποστήριξε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε και είπε ότι η κυβέρνηση μοιράζει αυτές τις ημέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα έχει πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που έβαλε στον καφέ, τη μπύρα, το τηλέφωνο, τη τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

Ως τον πρώτο Προϋπολογισμό της ομαλότητας περιέγραψε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τον Προϋπολογισμό του 2018. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημείωσε πως «μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος».

Ίδιο με τους προηγούμενους, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά, χαρακτήρισε τον προς ψήφιση προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει», σημείωσε.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης