Τρομερός ΠΑΟΚ, "σκόρπισε" την ΑΕΚ στην Πυλαία

Κάνοντας ίσως την καλύτερη φετινή εμφάνισή του ο ΠΑΟΚ ισοπέδωσε την ΑΕΚ νικώντας την με 86-65 στην Πυλαία με και απέκτησε προβάδισμα έναντί της σε περίπτωση ισοβαθμίας στο τέλος, αφού η διαφορά είναι μεγάλη. 

Ο “δικέφαλος του Βορρά” κυριάρχησε σε όλους τους τομείς του αγώνα και δεν έδειξε κανένα οίκτο απέναντι στην τραγική ΑΕΚ, που δεν είχε αρχή, μέση και τέλος και παράτησε πολύ εύκολα το παιχνίδι.

Μετά το πρώτο πεντάλεπτο, όπου υπήρξε απόλυτη ισορροπία, ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο παρκέ. Με τον Κατσίβελη να κάνει ό,τι θέλει απέναντι στον Λαρεντζάκη και τον Χρυσικόπουλο να έρχεται από τον πάγκο “καυτός”, οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα σερί 15-3 μέσα σε 3,5 λεπτά και προηγήθηκαν με 27-14 απέναντι σε μια ΑΕΚ, που εμφάνισε σημάδια κατάρρευσης. Η ρακέτα της ήταν και πάλι ανοχύρωτη, ωστόσο το αμυντικό της πρόβλημα ήταν συνολικό, αφού ούτε οι περιφερειακοί της πίεζαν σωστά, ενώ και στην επίθεση οι κακές επιλογές και η αστοχία της ήταν παροιμιώδης.

Απέναντι στην τραγική άμυνα της Ένωσης ο ΠΑΟΚ σκόραρε 29 πόντους στην πρώτη περίοδο (29-19), όμως το πιο σημαντικό ήταν ότι διατήρησε την αυτοκυριαρχία του σε ένα σημείο όπου κόντεψε να την χάσει. Ένα αμφιλεγόμενο σφύριγμα σε βάρος του (σε μια φάση όπου το πιο σωστό σφύριγμα θα ήταν από ένα αντιαθλητικό φάουλ σε Ελόνου και Τσόχλα, που αλληλλοτραβήχτηκαν, καταλογίστηκε αντιαθλητικό μόνο στον Τσόχλα), προκάλεσε εκνευρισμό και έδωσε μαζεμένες βολές στην ΑΕΚ, που προς το παρόν κατάφερε να μαζέψει τη διαφορά (31-25). 

Αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο στο πρώτο ημίχρονο, παρόλο που με την είσοδο του Καββαδά στον αγώνα απέκτησε ένα σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα. Ο διεθνής σέντερ δεν είχε πρόβλημα από το μαρκάρισμα του Μαργαρίτη (ο Παπαθεοδώρου επέμεινε ανεξήγητα σε αυτό το μαρκάρισμα στο πρώτο μέρος), πρόλαβε και σκόραρε 13 πόντους σε λιγότερο από 8 λεπτά συμμετοχής, όμως ήταν απελπιστικά μόνος στην επίθεση, καθώς οι συμπαίκτες του επιδόθηκαν σε διαγωνισμό… αστοχίας. Συν τοις άλλοις ο Παπαθεοδώρου συνέχιζε να βγάζει λαγούς από το καπέλο του.

Στη θέση του Χρυσικόπουλου στη δεύτερη περίοδο μπήκε ο Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ήταν επίσης “ζεστός” κι έδωσε λύσεις με τα σουτ του, όπως και ο Γκος, έτσι ο ΠΑΟΚ επανέφερε τη διαφορά σε διψήφια τιμή (42-30 στο 17′) και έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενος με 45-36.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Λίνο Χρυσικόπουλο… μαινόμενο, να κάνει πράματα και θάματα απέναντι στην ανύπαρκτη άμυνα της ΑΕΚ και να οδηγεί τον ΠΑΟΚ, με τη βοήθεια των Γκος και Κλάσεν, στο +17 (57-40) στο 24′. Το τάιμ άουτ του Σάκοτα δεν βοήθησε, καθώς η Ένωση ήταν εκτός τόπου και χρόνου τόσο στην επίθεση, όπου βασιζόταν σε ατομικές ενέργειες των παικτών της, κατά κανόνα κακές, όσο κυρίως στην άμυνα, που έμπαζε από παντού. Ο Γκος από την άλλη πλευρά πήρε τη σκυτάλη από τον Χρυσικόπουλο, που φορτώθηκε και με 4 φάουλ, ο Κλάσεν βοήθησε πολύ στην εξουδετέρωση του Καββαδά και στο επιθετικό ριμπάουντ και ο ΠΑΟΚ παίζοντας με μεγάλη αυτοπεποίθηση ανέβασε τη διαφορά στους 20 πόντους στο 28′ (66-46).

Το δεκάλεπτο έληξε με τον ΠΑΟΚ να προηγείται με 68-51 και η τελευταία περίοδος μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία. Η ΑΕΚ ήταν εντελώς εκτός κλίματος, οι παίκτες της δεν είχαν ούτε δυνάμεις ούτε τη διάθεση να επιχειρήσουν ανατροπή, από κάποια στιγμή και μετά τα παράτησαν τελείως και ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε πλήρως. Υπερτερώντας σε όλους τους τομείς, ανέβασε τη διαφορά ακόμα και στους 26 πόντους (86-60 στο 38′) και εν τέλει επικράτησαν εύκολα και επιβλητικά.

Δεκάλεπτα: 29-19, 45-36, 68-51, 86-65

ΑΕΚ: Τζέιμς, Γκριν 5, Χάρις 11 (1/3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 7 (1), Μαυροειδής 1, Ξανθόπουλος 3, Σάκοτα 12 (1/4 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Ατιτς, Μπάρλοου 3 (1), Μωραΐτης 2, Καββαδάς 16 (6/6 δίποντα, 4/8 βολές, 6ριμπάουντ), Ελόνου 5. 

ΠΑΟΚ: Κλάσεν 8 (11 ριμπάουντ), Μαργαρίτης 5 (6 ριμπάουντ), Κατσίβελης 14 (2/3 τρίποντα), Γκος 18 (3/6 τρίποντα), Τζόουνς 12 (3/10 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ), Χρυσικόπουλος 18 (3/3 τρίποντα), Κρουμπάλι, Κόνιαρης, Τσόχλας, Ζάρας 3 (1), Χαραλαμπόπουλος 8 (1).