Κόντρα Πολάκη - Φωτήλα για τα αντιδραστήρια για τον ιό HIV

«Μάλλον τα "πουλάκια" που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα», λέει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Σκληρή κόντρα ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον βουλευτή και τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, Ιάσωνα Φωτήλα ξέσπασε για τα αντιδραστήρια για τον ιό HIV/AIDS.

«Βγάλ' τη σκούφια σου και βάρα μας, λέει ο θυμόσοφος λαός κε Φωτήλα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Πολάκη και προστίθεται: «Κι επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, για μια ακόμη φορά θα παρατεθούν αδιάσειστα στοιχεία και θα αποδειχτεί ότι όσες φορές η Νέα Δημοκρατία και η μιντιακή διαπλοκή επιχειρούν να πλήξουν την κυβέρνηση με ψεύδη, στην ουσία πυροβολούν τα πόδια τους».

Στην ανακοίνωση του κ. Πολάκη η διαδικασία προμήθειας από όλες τις εταιρείες σταμάτησε το καλοκαίρι του 2016, ενώ στη συνέχεια συνάφθηκαν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και των Κέντρων Αναφοράς AIDS, οι οποίες προβλέπουν ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ θα προμηθεύεται από αυτά τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ενώ τα αντιδραστήρια θα τα προμηθεύονται τα Κέντρα Αναφοράς. Σημειώνεται επίσης, ότι στο μεσοδιάστημα με απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 02/11/2016, αποπληρώθηκαν προς τις τρεις προμηθεύτριες εταιρείες ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 3.341.489 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα έχουν εξοφληθεί τα χρέη σχεδόν στο σύνολό τους.

«Πέρσι, λοιπόν, που τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, καθιστούσαν προβληματική την προμήθεια αντιδραστηρίων, η κριτική ήταν "γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια". Φέτος που αποπληρώθηκαν τα χρέη και η προμήθεια αντιδραστηρίων δεν γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά πέρασε στην ευθύνη των Κέντρων Αναφοράς AIDS, η λάσπη αφορά σε διαπλοκή Ξανθού - Πολάκη με τη Siemens» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο οποίος καταλήγει: «Η ντροπή αλλά και η γκάφα όλη δική σας, να επιβεβαιώνετε αυτά που καταγγέλλουμε και πραγματικά έγιναν επί προηγούμενων κυβερνήσεων, παρουσιάζοντάς τα ως πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης. Μάλλον τα "πουλάκια" που σας τα κελαηδάνε είναι φάλτσα».

Τι λέει ο Ιάσωνας Φωτήλας

«Δύο μέρες μετά την καταγγελία μου για την έλλειψη αντιδραστηρίων για την ανίχνευση του ιού HIV/AIDS και την αγορά μέσω έμμεσης "απευθείας ανάθεσης" από την SIEMENS σχετικών, το υπουργείο Υγείας εδέησε να απαντήσει επί της ουσίας, δικαιώνοντάς με απολύτως για όσα παράνομα πράττει τα τελευταία χρόνια το ΚΕΕΛΠΝΟ», σχολιάζει ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας, απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «το Υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι το 2012 είχε προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος μάλιστα είχε φθάσει στα τέλη του 2014 στο πιο ώριμο σημείο να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές που είχαν κάνει οι εταιρείες, και αποδεικνύει την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας».

Αναφέρει ότι «τα τρία χρόνια 2012-2015 το υπουργείο παραδέχεται ότι οι προμήθειες γίνονταν από όλες τις εταιρείες. Το 2016 γίνονταν μόνο από τη SIEMENS. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όμως, έχει μπει από το Δεκέμβριο του 2015 στο δημόσιο λογιστικό. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να προχωρεί πια σε απευθείας αναθέσεις έργου. Το αντίθετο όμως κάνει ακόμα. Κάνει δηλαδή έμμεσα "απευθείας ανάθεση" το 2016 και μάλιστα στη SIEMENS! Πάνω από 400.000 ευρώ «χορηγία» μόνο για ένα έτος στην εταιρεία λέει το Υπουργείο ότι πλήρωσαν στη SIEMENS οι κ.κ Ξανθός και Πολάκης! Θαυμάστε ηθικό πλεονέκτημα».

«Τους πιάσαμε δηλαδή με τη γίδα στην πλάτη να κάνουν απευθείας αναθέσεις στη SIEMENS πάνω από 400.000 ευρώ ανά χρόνο και να παρανομούν χωρίς ανοιχτούς διαγωνισμούς και αυτοί έχουν το θράσος να μας μιλάνε! Είμαστε μόνο στην αρχή και ξαναλέω ότι η δικαιοσύνη έχει πολλή δουλειά μπροστά της…», καταλήγει ο κ. Φωτήλας.

Διαβάστε επίσης