Πάτρα: Σήμερα το μουσικό παραμύθι "Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι"

από τα εκπαιδευτήρια "Αναγέννηση" στο Πάνθεον

Σήμερα Παρασκευή, και ώρα 20.00 στο θέατρο «Πάνθεον» τα Εκπαιδευτήρια «Αναγέννηση» παρουσιάζουν το μουσικό παραμύθι «Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι». Βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι των αδελφών Κατσιμίχα (1983), η παράσταση διασκευάζει θεατρικά την μακραίωνη λαϊκή παράδοση περί καλικάντζαρων στην μελωδικά πιο δημιουργική της εκδοχή. 

"Μία φορά κι έναν καιρό, ήταν μια πολιτεία… μια πολιτεία όμορφη, μα πάντα λυπημένη, οι  άνθρωποι αγέλαστοι, μουτρωμένοι, δεν ξέρανε χαμόγελο κι αγάπη τι σημαίνει. Καθένας τους εκοίταζε μονάχα τη δουλίτσα του, η καλημέρα ακριβή, σα να 'τανε χρυσάφι. Ποτέ δεν ’παίζαν τα παιδιά στους δρόμους, στην πλατεία. Ποτέ δεν έγινε γιορτή, χορός και φασαρία. Της βγήκε και το όνομα: Αγέλαστη Πολιτεία… θυμάμαι ακόμα κάποια Χριστούγεννα, που ήρθαν οι καλικάντζαροι και έφεραν τα πάνω κάτω … Οι κακοί άνθρωποι τους φοβούνται και τους σιχαίνονται, γιατί η ασχήμια των καλικάντζαρων τους θυμίζει τη δικιά τους την ασχήμια…" (από την εισαγωγή του έργου) 

Στην παράσταση, τα μέλη της θεατρικής ομάδας, η χορωδία του Σχολείου και οι συμμετέχοντες μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικού θα συνοδεύονται επί σκηνής από πενταμελή ορχήστρα. Σκοπός της εκδήλωσης, πέρα από την καλλιτεχνική και παιδαγωγική διάσταση που έχει για τους μαθητές η συμμετοχή σε ανάλογου μεγέθους και αισθητικής δράσεις, είναι η συγκέντρωση χρημάτων τα οποία θα δοθούν στο «Φωτεινό Αστέρι», εθελοντική δράση που έχει ως στόχο της την υποστήριξη άπορων οικογενειών. Για το λόγο αυτό, θα τυπωθούν προσκλήσεις, οι οποίες θα μοιραστούν σε όσους επιθυμούν να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια. 

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου 
Επιμέλεια αφίσας: Άγγελος Θεμιστοκλέους 
Κοστούμια: «Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας» 
Παίζουν οι μουσικοί: Σοφία Ραφτούλη (φωνητικά, ακορντεόν), Γιώργος Παπαγεωργίου (μαντολίνο), Γιώργος Μπαράκος (κρουστά), Γιώργος Σκόνδρας (πλήκτρα), Κωνσταντίνος Γιωτσόπουλος (ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα)