Πάτρα: Στην αντεπίθεση η Πρυτανεία για τους 8.000 φοιτητές που δεν σιτίζονται για δυο εβδομάδες!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ Ιδρυμα Νεολαίας και διά βίου μάθησης

Μετά τη δημόσια δήλωση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσιάνας Κυριαζοπούλου, στην οποία ανάφερε "Είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ με τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις φοιτητών. Θεωρώ αδιανότητο στη σημερινή κοινωνία φοιτητές να υπάρχουν φοιτητές που πεινάνε", με αφορμή την διακοπή σίτισης στη φοιτητική λέσχη, η Πρυτανική Αρχή ανέλαβε δράση, αποστέλλοντας επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου και τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΕΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και διά βίου μάθησης)

kyriazopoulou_tempo24.gr_.jpg

Μέσω της επιστολής ζητά άμεσες λύσεις στα έντονα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και καλεί την Κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για τα εξής:

Την απρόσκοπτη προμήθεια τροφίμων για τη σίτιση των δικαιούχων φοιτητών

Την προμήθεια πετρελαίου για τις ανάγκες θέρμανσης και ζεστού νερού

Την άμεση πληρωμή των προμηθευτών και εργολάβων και κατά συνέπεια του προσωπικού που αυτοί απασχολούν

Την πληρωμή των ξενοδοχείων που στεγάζουν τους δικαιούχους φοιτητές του Πανεπιστημίου στην Πάτρα

Τη συντήρηση των υποδομών και ιδιαίτερα των χώρων υγιεινής

Την εγκατάσταση υποδομής διαδικτύου σε όλα τα κτίρια της Εστίας στην Πάτρα

Την άμεση επαναλειτουργία της σίτισης στην πόλη του Αγρινίου

Την εξασφάλιση στέγασης των δικαιούχων φοιτητών στην πόλη του Αγρινίου

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες δυο εβδομάδες, το εστιατόριο του Πανεπιστημίου Πατρών παραμένει κλειστό καθώς έχει διακοπεί η τροφοδοσία υλικών, λόγω οφειλών του Ιδρύματος Νεολαίας και διά βίου μάθησης, προς τους προμηθευτές. Αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση είναι και οι φοιτητές των τμημάτων του Πανεπιστημίου που εδρεύουν στο Αγρίνιο. Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων σίτισης ανέρχονται στους 8.000.

Όπως έγραψε προ ημερών το tempo24.gr, με ρεφενέ σιτίζονται οι φοιτητές που διαμένουν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Πατρών. Συγκεκριμένα φοιτητές που δεν διαμένουν στην εστία,  κάνουν έρανο για να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά τροφίμων μακράς διάρκειας, όπως μακαρόνια και ρύζι. Στη συνέχεια τα μαγειρεύουν και τα προσφέρουν στους ενοίκους της φοιτητικής εστίας, η πλειονότητα των οποίων προέρχονται από ασθενείς οικονομικά οικογένειες, οι οποίες αδυνατούν να καλύψουν το επιπλέον έξοδο που έχει προκύψει.

Την ίδια ώρα στον αέρα βρίσκονται οι περίπου 40 εργαζόμενοι στη φοιτητική λέσχη, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραμένουν απλήρωτοι και δεν έχει γίνει ανανέωση των συμβάσεων τους.

Αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα που φτάνουν στο σημείο να μη μπορούν να καλύψουν βασικές βιοποριστικές ανάγκες, ενώ είναι δύσκολη ακόμη και η μετάβαση στην εργασία τους.

Μάλιστα στις 4 Δεκεμβρίου προχώρησαν σε στάση εργασίας, διεκδικώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους, μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Διαβάστε επίσης