Πάτρα: Αντιπαράθεση για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ περιφερειαρχων και υπουργού εσωτερικών- Απ.Κατσιφάρας: Μην φοβόμαστε τις συνεργασίες

Στην Πάτρα μεταφέρθηκε η κόντρα του υπουργού Εσωτερικών με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης για το νέο εκλογικό νόμο. Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης την τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πάνος Σκουρλέτης και οι Περιφερειάρχες Απόστολος Κατσιφάρας , Απ. Τζιτζικώστας, Κ. Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Αγρινίου Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιώργος Παπαναστασίου, συζήτησαν εκτενώς το θέμα (τον συντονισμό της εκδήλωσης ειχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Κ. Μάγνης), με τον υπουργό Εσωτερικών να θεωρεί δεδομένη την αλλαγή του νόμου. Οπως μάλιστα σημείωσε "δεν μπορεί να αλλοιώνεται η βούληση των πολιτών και να μην είναι αντιπροσωπευτική η σύνθεση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων". Ωστόσο δήλωσε έτοιμος να δεχθεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες συμφώνησαν πως οι συμμαχίες που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν μετεκλογικά για την λειτουργία Δήμων και Περιφερειών έχουν επιτευχθεί από τώρα καθώς "τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα", όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Πάντως ενστάσεις κατέθεσαν για το ενδεχόμενο αδιαξόδου και ακυβερνησίας εάν δεν υπάρξουν οι απαιτούμενες συναινέσεις. "Ηδη υπάρχουν τουλάχιστον 30 Δήμοι στην χώρα που λειτουργούν χωρίς ο Δήμαρχος να έχει την πλειοψηφία", ήταν η ανταπάντηση του υπουργού.

Εξάλλου στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Απόστολος Κατσιφάρας που ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε με φόβο τις συνεργασίες, γιατί πρέπει να απελευθερώσουμε τοπικές δυνάμεις.

Σίγουρο είναι πως μέχρι την κατέθεση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη με αρκετές ενστάσεις και αντιπαραθέσεις.  

Διαβάστε επίσης