Δίκη Χρυσής Αυγής - Αποκαλυπτική κατάθεση μάρτυρα

"μου επιτεθηκαν με ροπαλα"

«Ανοικτή ναζιστική οργάνωση» χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης Δημήτρης Κουσουρής. Ο ακαδημαϊκός κατέθεσε στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, καθώς και ο ίδιος υπήρξε θύμα επίθεσης το 1998.

Στην κατάθεση του ο καθηγητής περιέγραψε την επίθεση που είχε δεχθεί έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 16 Ιουνίου 1998 από την Χρυσή Αυγή, με αρχηγό τον Γιώργο Ανδρουτσόπουλο ή Περίανδρο ο οποίος τότε ήταν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής των λεγόμενων ταγμάτων εφόδου.

Όπως κατέθεσε ο κ. Κουσουρής η επίθεση είχε γίνει γιατί ως φοιτητής είχε έντονη δραστηριότητα ως μέλος της ΕΦΕΕ στις κινητοποιήσεις που γίνονταν τότε κατά του νόμου Αρσένη για την εκπαίδευση. Για την επίθεση αυτή ο Ανδρουτσόπουλος, που φυγοδικούσε επί επτά χρόνια, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξης.

«Η είσοδος στην Βουλή δεν τους αμβλύνει τα χαρακτηριστικά»

«Από το 2012 που μπήκε η Χρυσή Αυγή στο κοινοβούλιο υπήρχε η αντίληψη ότι πλέον θα αμβλυνθούν τα χαρακτηριστικά της . Όποιος όμως γνωρίζει τι σημαίνει ναζιστικό κόμμα αντιλαμβάνεται πως η δράση της εντάθηκε γιατί η όξυνση, η αίσθηση στους υποστηρικτές της ότι “είμαστε δυνατοί και μπορούμε να χτυπήσουμε όποιον θέλουμε” είναι συστατικό στοιχείο του πώς αναπτύσσεται ένα ναζιστικό κόμμα» επισήμανε ο κ. Κουσουρής στην κατάθεση του.

Προσέθεσε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά αφετηρία των οποίων είναι “η συγκρότηση τάγματος εφόδου”. Όπως ανέφερε ο καθηγητής , η ομάδα των οπλισμένων που δραστηριοποιείται μετά την στοχοποίηση του αντιπάλου , λειτουργεί με πανομοιότυπο τρόπο σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις : “Πηγαίνει, χτυπάει και φεύγει”. Και η επίθεση , σύμφωνα με τον μάρτυρα γίνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά: “απομόνωση του στόχου ώστε να υπάρχει δυνατότητα πλήξης του”.

Ο κ. Κουσουρής τόνισε πως ο τρόπος λειτουργίας φαίνεται να έχει εξελιχθεί και να έχει γίνει “πιο αποτελεσματικός με την πάροδο του χρόνου”. Σε ερώτηση μάλιστα της προέδρου να εξηγήσει τι εννοεί με την παρατήρηση του αυτή, ο κ. Κουσουρής απάντησε: “Εγώ δέχθηκα επίθεση με ρόπαλα, ο Φύσσας δέχθηκε δύο μαχαιριές”.

Για την επίθεση εναντίον Αιγυπτίων στο Πέραμα

Στη συνέχεια κατέθεσε στο Δικαστήριο ο κ. Πέτρος Κωνσταντίνου , δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών .

Ο μάρτυρας έκανε λόγο για τις επιθεσεις που είχαν δεχθεί οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες στο Πέραμα από μέλη της Χρυσής Αυγής και τόνισε ότι υπήρξαν και άλλες σε βάρος Αιγυπτίων και Αράβων τόσο στην Αττική όσο και σε άλλα μέρη όπως στην Χαλκίδα και την Κόρινθο.

Στην κατάθεση του επισήμανε, επίσης, ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί δεν βοηθούσαν και αντίθετα δυσκόλευαν τα θύματα επιθέσεων να φθάσουν στο σημείο να υποβάλουν μηνύσεις ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό της 17ης Ιανουαρίου 2011 όπου κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τον Άγιο Παντελεήμονα ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε αποχωρήσει καθυβρίζοντας τον ίδιο , χαιρετώντας ναζιστικά και δηλώνοντας πως “θα ξανακάνουν” αυτά που έκαναν στον Άγιο Παντελεήμονα.

Διαβάστε επίσης