Πρωταγωνιστικός ο ρόλος των Περιφερειών

διεθνές συνέδριο

Στην ανάγκη να αλλάξει το σημερινό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση, ώστε να παίξει καταλυτικό ρόλο, στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου και στην χρησιμότητα της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

«Βαδίζουμε σε νέους δρόμους όπου η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να μην λαμβάνει υπ’ όψιν της το κοινωνικό περιβάλλον και το παραγωγικό μοντέλο που θα σχεδιάσουμε.

 Πρέπει να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα για να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα και να κατευθυνθούν σωστά τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεσή μας , μέσα από τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης .

Στα πλαίσια αυτά θεώρησε ιδιαίτερα σημαντικό το βραβείο που έλαβε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017».

Αναφορικά με το νέο πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε πως στόχο έχει να δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις περιφέρειες της χώρας. «Επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις που θα πατάξουν την γραφειοκρατία για να τερματιστεί η επικάλυψη αρμοδιοτήτων. Να είναι σαφές ποιος κάνει τι. Δεν μπορεί να έχουμε διαθέσιμα κονδύλια και να μην μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε λόγω αγκυλώσεων. Εάν δεν περιοριστεί η γραφειοκρατία , κυρίως στο τμήμα των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, οδηγούμαστε στην υπονόμευση της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην κρισιμότητα της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή , στάθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης , υπογραμμίζοντας ότι από το 2015 ,όπου ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και είχε συζητηθεί το ζήτημα, έχουν γίνει καθοριστικά βήματα, που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην άνθιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ενώ ο νέος νόμος που ψηφίστηκε δίνει τη δυνατότητα ακόμη και της δημιουργίας ενεργειακών συνεταιρισμών.

Τέλος ανακοίνωσε την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των περιφερειών. «Φέτος διατέθηκαν 35 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2018 έχουμε προγραμματίσει να διαθέσουμε 50 εκ. ευρώ. Ποσό που δεν είναι επαρκές , αλλά σίγουρα προσφέρει στην οικονομική στήριξη του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης», όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η  Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο , για να αναδιατάξει τις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στον χαιρετισμό του.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας μίλησε ακόμη για την ανάγκη αλλαγών. «Αλλάζουμε, αλλά προς που , με ποιόν, με τι σχέδιο;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Περιφερειάρχης. Συνεχίζοντας μίλησε για το εγχείρημα της «Συμμαχίας», που χαρακτήρισε κεφάλαιο που πρέπει να μεγιστοποιηθεί. «Μπορούμε να πιάσουμε το όνειρο , αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας». Πρόσθεσε ότι «ήρθε η ώρα να περάσουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».

Και συνέχισε: «Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία η Αυτοδιοίκηση πρέπει να προτάσσει το όραμά της, προκρίνοντας την επιχειρηματικότητα  ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Πρέπει να εμπιστευτούμε τις δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Κύριε Υπουργέ, οι αιρετές Περιφέρειες είναι ένας νέος θεσμός που ωρίμασε μέσα στην κρίση και κατάφερε να διακριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αρχικά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην συνέχεια βραβεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ευτυχής συγκυρία που σας έχουμε σήμερα κοντά μας για να αφουγκραστείτε τις αγωνίες και να μοιραστείτε το όραμα των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης , που πασχίζουν καθημερινά για τον τόπο τους.

Ο καθένας από το μετερίζι του θα μπορέσει να συνδράμει ώστε να αφήσουμε πίσω μας τα πέτρινα χρόνια του κοινωνικού και οικονομικού μαρασμού.

Είναι η στιγμή να επιλέξουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε για να βγούμε από την κρίση.

Τέλος στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου αναφέρθηκε στις δυνατότητες που έχει η Δυτική Ελλάδα να καταστεί σε επιχειρηματικό κέντρο, «γιατί η επιχειρηματικότητα είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια» - όπως είπε. Παράλληλα σημείωσε την ανάγκη δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας, αλλά και συνεργασίας του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.