Η Παιδεία σε νέες δοκιμασίες

Ο χώρος της εκπαίδευσης δοκιμάζεται για μια ακόμη φορά. Η Κυβέρνηση σε πλήρη ευθυγράμμιση και αρμονική συνεργασία   με τον ΟΟΣΑ και τους «θεσμούς» πραγματοποιεί νέα χτυπήματα κατά της δημόσιας εκπαίδευσης και των λειτουργών της. Τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε την αποσάθρωση του σχολείου, την ουσιαστική διάλυση του ολοήμερου σχολείου, την οικονομική και επιστημονική εξαθλίωση του εκπαιδευτικού, την άνιση μεταχείριση των μαθητών με τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες και τα εκπαιδευτικά κενά, την υποβάθμιση πολλών διδακτικών αντικειμένων, την υποσχεσιολογία για δήθεν ικανοποίηση χρόνιων αιτημάτων του Κλάδου, τη μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών δομών και τη συνεχή υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.

 Ο κατήφορος όμως δεν έχει σταμάτημα.  Ο ίδιος ο  Υπουργός Παιδείας μετά τις συναντήσεις με τους «θεσμούς» δήλωσε, πως υπέγραψε: την υποχρεωτική παραμονή όλων των εκπαιδευτικών στο σχολείο στο εργασιακό 30ωρο, νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, εφαρμογή της αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων-την οποία πολέμησαν σφόδρα ως αντιπολίτευση- και την κατάργηση της προσμέτρησης της ώρας σίτισης ως διδακτικής, που μόλις πριν λίγους μήνες οι ίδιοι θεσμοθέτησαν. Μεθοδεύεται επίσης αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα και εφαρμογή της τιμωρητικής αξιολόγησης για όλους. Η ποιότητα στην Παιδεία συνεχώς υποχωρεί προς ικανοποίηση της εφαρμογής των μνημονίων.

Είναι ορατό πια, πως η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Παιδεία οδηγεί στο τέλμα το δημόσιο σχολείο και στην ανασφάλεια τους εκπαιδευτικούς. Η ζημιά που προκαλείται στην παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου είναι ανεπανόρθωτη. Το φιλότιμο και η προσπάθεια των εκπαιδευτικών αποτελούν πια τις μόνες σταθερές. Χρειάζεται να δυναμώσει και ο αγώνας τους για μεταστροφή αυτής της