Εμπλοκή με τις 120 δόσεις - Τι ζητάει η ελληνική πλευρά,τι λένε οι δανειστές

«Mίνι» εμπλοκή παρουσιάζεται στην τελική ρύθμιση για τις 120 δόσειςγια οφειλές σε εφορίακαι ασφαλιστικά ταμεία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τα τεχνικά κλιμάκιαπου παρέμειναν στην Αθήνα ,οι εμπειρογνώμονες των δανειστών δεν έδωσαν το «πράσινο» φως προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης και επιφυλάχτηκαν να ενημερώσουν για την οριστική απάντησή τους σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο ,εκτιμάται ότι παρά την ολιγωρία που παρατηρείται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο η ρύθμιση που περιμένουν με αγωνία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα οριστικοποιηθεί.

Οι τεχνοκράτες πλέον μελετούν τα στοιχεία που ζήτησαν και πήραν από τα αρμόδια στελέχη σχετικά με τα προσδοκώμενα έσοδα ,τον αριθμό των οφειλετών και τα χρέη που έχουν αλλά και για ενδεχόμενες συνέπειες στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

Βέβαια, διατύπωσαν επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα της ρύθμισης τονίζοντας ότι « οι ρυθμίσεις πλήττουν το επίπεδο συμμόρφωσης των συνεπών φορολογουμένων».

Παράλληλα δεν απάντησαν στο ελληνικό αίτημα για χαλάρωση των προϋποθέσεων ένταξης στις 120 δόσεις.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά ζητάει ο συντελεστής που θα υπολογίζει το χρέος να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του εισοδήματος.

Δύο αναμένεται να είναι τα βασικά «κλειδιά» θα ξεκλειδώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων.

1.Το εισόδημα – κέρδη προ φόρων – του τελευταίου έτους πριν την αίτηση ή το μέσο εισόδημα των δυο καλύτερων από τα τρία τελευταία έτη. Στην εξίσωση μπαίνει όποιος συντελεστής από τους δυο είναι ευνοϊκότερος. Στη συνέχεια διαιρείται το χρέος δια του εισοδήματος (κέρδη προ φόρων) και το αποτέλεσμα της διαίρεσης πρέπει να είναι ίσο ή μικρότερο από 8. Δηλαδή το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 8πλάσιο του εισοδήματος. Η ελληνική πλευρά έχει διατυπώσει το αίτημα ν΄αυξηθεί ο συντελεστής,ώστε το χρέος να μην υπερβαίνει το 10πλάσιο του εισοδήματος.

Προσοχή, πριν γίνει η διαίρεση έχει προηγηθεί το κούρεμα έως 85% των προσαυξήσεων, ώστε ο αριθμητής να είναι μικρότερος και η διαίρεση πιο ευνοϊκή. Για παράδειγμα, αν το εισόδημα του τελευταίου έτους ή το μέσο εισόδημα 2ετίας της τελευταίας 3ετίας είναι 10.000€ και το χρέος του οφειλέτη είναι 80.000€ τότε θα μπορεί να ενταχθεί στην ρύθμιση. Αν αντίθετα ο ίδιος οφειλέτης με το ίδιο εισόδημα χρωστάει 100.000€ δεν θα μπορεί να ενταχθεί. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το 8 ή του 10 ως «πλαφόν» στον δείκτη χρέους σημαίνει πως ο οφειλέτης θα μπορέσει να αποπληρώσει σε έως και 10 χρόνια το χρέος του και ταυτόχρονα θα έχει την ίδια περίοδο ρευστότητα για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, για τρέχοντες φόρους, εισφορές κλπ.

2ο Η συνολική περιουσία του οφειλέτη (ακίνητα κλπ) δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25πλάσιο του χρέους του. Δηλαδή αν κάποιος χρωστά 20.000€ αλλά έχει ακίνητη περιουσία πάνω από 500.000€ δεν θα μπορεί να ενταχθεί.

Στόχος είναι να μπει «φραγή» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να ευνοηθούν όσοι πραγματικά έχουν αδυναμία να πληρώσουν. Για όσους ενταχθούν, η ρύθμιση θα προβλέπει κούρεμα προσαυξήσεων έως και 85%, ενώ το ύψος και το πλήθος των δόσεων – έως και 120 με κατώτατη δόση τα 50 ευρώ – θα προκύπτει από μια εξίσωση με δυο βασικούς συντελεστές : το μηνιαίο εισόδημα του οφειλέτη και το χρέος του. Δεν αποκλείεται η εξίσωση αυτή να περιλαμβάνει το 1/3 του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματος, πιθανότατα ως η δυνατότητα του οφειλέτη για μηνιαία δόση. Αν υπάρχουν ταυτόχρονα οφειλές σε Ταμεία και ΔΟΥ εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκύπτει η δόση προς κάθε πιστωτή από το 1/6 του μηνιάτικου, ώστε αθροιστικά να προκύπτει το 1/3.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Στην νέα ρύθμιση, θα μπορούν να ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι :

· δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής τους.

· έχουν πτωχευτική ικανότητα αλλά χρωστούν από 20.000 και κάτω.

· έχουν πτωχευτική ικανότητα και χρωστούν πάνω από το 85% των οφειλών τους σε ασφαλιστικά Ταμεία.

Για οφειλές άνω των 50.000€ δεν αποκλείεται να προβλεφθεί και κούρεμα βασικής οφειλής, ενώ δικαίωμα στην ένταξη θα έχουν πιθανότατα όσοι διατηρούν επιχειρηματική δραστηριότητα.